Almanya'da geçen yıl 3 milyon kez keyfi kimlik kontrolü yapıldı


Almanya'da federal polisin geçen yıl yaklaşık 3 milyon kez herhangi bir geçerli gerekçe olmaksızın kimlik kontrolü yaptığı ortaya çıktı.

Federal İçişleri Bakanlığı'nın Sol Parti Milletvekili Ulla Jelpke'nin soru önergesine verdiği cevaba dayanan verilere göre 2015 yılında polis 2 milyon 953 bin 844 kez herhangi bir geçerli gerekçe olmaksızın kimlik kontrolü yaptı. Kontrollerin 2 milyon 600 binden fazlasının sınır bölgesinde, 248 binden fazlasının ise ülke içinde, yaklaşık 69 bininin ise havalimanlarında yapıldığı aktarıldı. Çoğu kez "bağımsız kontroller" denilerek köken veya yalnızca ten rengi gibi etkenlere bakılarak insanların kontrole tabi tutulması ise eleştirildi.

Sol Parti iç politika uzmanı Ulla Jelpke, bu tür kontrollerin durdurulması için çağrıda bulundu. Alman hükümeti kimlik kontrolünde ten renginin kesinlikle bir kriter oluşturamayacağı konusuna kesin bir açıklık getirmediği için "ırkçı kontrollerin" teşvik edildiğini savunan Jelpke, "Hiçbir gerekçe olmadan 3 milyon kez yapılan kontroller kaçınılabilirdi. Bu tür kontrollerin yapılmaması özgürlük hakları ve hukukun üstülüğü için kazanç olacaktı." ifadelerini kullandı. Savunmasız mültecilerin Almanya'ya gelmek için başka yolun olmadığını dile getiren Jelpke, mültecilerin ülkeye yasadışı girişlerini suç olmaktan çıkarılması gerektiğini sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da geçen yıl 3 milyon kez keyfi kimlik kontrolü... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER