Almanya'da sığınmacı sayısı yıl sonunda 1,5 milyon olacak


Bild gazetesi tarafından yayınlanan gizli bir raporda, Almanya'daki sığınmacı sayısının resmi hükümet açıklamasında belirtilen 800 bin değil, 1,5 milyon olacağı öne sürüldü. Eleştirilerin yine hedefi olan Başbakan Angela Merkel sığınmacı politikalarından geri adım atılmayacağı mesajı verirken, Maliye Bakanı Schäuble'nin sınırlama talebi dikkat çekti. Muhalefetteki Yeşiller Partisi ise Merkel'e destek verdi.

Alman hükümetinin bu yıl için açıkladığı sığınmacı sayısının 800 binin çok üzerinde olduğunun iddia edilmesi Berlin siyasetini hareketlendirdi. Alman Bild gazetesi, resmi kurumlarca hazırlanan bir gizli rapora dayandırarak verdiği haberinde, sadece Ekim ila Aralık aylarını kapsayan üç aylık süre zarfında Almanya'ya 920 bin civarında yeni sığınmacının giriş yapacağını iddia ederek, 2015 yılı için Federal hükümet tarafından açıklanan 800 bin rakamının 1,5 milyona yükseleceğini duyurdu. İlgili raporda ayrıca, "Sığınmacı sayısının artmasının gerek eyalet gerekse yerel yönetimleri zorlayan aşırı bir yüke dönüştüğü, sığınmacılara erzak ve gıda dağıtımında çökme tehlikesi ile karşı karşıya bulunulduğu ve barınma amaçlı konteyner ve sahra hastanelerinin temininde de ciddi sıkıntılar çekildiği" ifade edildi.

Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'nin bu yılın Ağustos ayında Almanya'ya gelen ve daha önce 450 bin olarak açıklanan sığınmacı sayısını daha sonra 800 bin olarak değiştirmesinden bir ay sonra Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Başbakan ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel'in sığınmacı sayısı ile ilgili beklentiyi 1 milyon kişi olarak düzeltmesi tartışmaları da beraberinde getirmişti. Almanya'ya gelmesi beklenen 1,5 milyon sığınmacı ile ilgili iddialar üzerine yeni bir açıklamada bulunan Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, "Şu anda sığınmacılarla ilgili kesin sayılar belirtmek çok zor. Sığınmacıların azımsanmayacak sayıdaki bir bölümü kendilerini kayıt altına aldırmıyor veya kayıt altına alınmasına rağmen gitmemesi gereken farklı bölgelere geçiyor." dedi.

Bu arada Başbakan Angela Merkel ise, sığınmacıların kabulü yönünde izlediği politikalardan dolayı gerek kendi partisi ve özellikle de Bavyera merkezli koalisyon ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) tarafından eleştirilmeye devam ediliyor. Merkel'in izlediği sığınmacı politikalarının eleştirilmesine tepki gösteren Başbakanlık Baş müsteşarı Peter Altmaier, CSU tarafından talep edilen mülteci yasasının değiştirilmesi yönündeki görüşleri de geri çevirerek "Sayın Başbakan bu konuda kendisiyle temel anayasa değişikliği yapılmayacağını da açıkça gösterdi." dedi.

Alman devlet 1. kanalında yer alan bir haber programında konuşan Altmaier, "Her kim ki Avrupa'nın ortasına demir çitler çekilmesi gerektiğine inanıyorsa, o problemi anlamamış demektir. Duvarlar çözüm değildir, çözüm bilakis akıllıca yürütülecek bir Avrupa çözümüyle mümkündür ki, bunun üzerinde de hararetle çalışmaktayız." diye konuştu. Başbakan Merkel'in Cenevre Mülteci Anlaşmasına dikkat çekmesini hatırlatan Altmaier, korunma talebinde bulunanların ilgili anlaşmadan elde ettikleri hakla Almanya'da kalabileceklerini anlattı.

MALİYE BAKANI SCHÄUBLE SINIRLAMA İSTEDİ

Diğer taraftan ise, "AB'ye sığınmacı akınının engellenmesi Avrupa için belirleyici bir vazifedir." çıkışında bulunan Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, "Avrupa sığınmacıları kabul etmelidir, fakat imkansızın başarılmasının da mümkün olmadığı geçerli sayılmalıdır." dedi. İmalı bir dille sığınmacılarla ilgili imkanların tükendiğine dikkat çeken Bakan Schäuble, sığınmacıların Türkiye'de kalmaları için bu ülkeye yardım edilmesini de istedi.

YEŞİLLER MERKEL'E DESTEK VERDİ

Başbakan Merkel'in izlediği politikaları desteklediklerini ifade eden muhalefetteki Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Başkanı Anton Hofreiter, "Sığınmacı başvurularında azaltmalara gitmek Avrupa değerleriyle şekillenen temel anlayışımızla bağdaşmamaktadır." şeklinde bir açıklamada bulundu. Hofreiter, savaştan kaçarak Almanya'ya sığınan insanların geriye gönderilemeyeceklerini de sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da sığınmacı sayısı yıl sonunda 1,5 milyon olacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER