Almanya'daki casusluk davası 9 Eylül'de başlıyor


Almanya'da casusuluk yaptıkları iddiası edilen üç Türk hakkında hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi.

Aralarında Recep Tayyip Erdoğan döneminde Başbakanlık danışmanlığı yapmış Muhammed Taha G.'nin de olduğu üç kişi hakkında hazırlanan 'casusluk' iddianamesi Koblenz Yüksek Eyalet Mahkemesi tarafından kabul edildi. Mahkeme, suçlular hakkında 'yeterli suç şüphesi' olduğu kanaatiyle dava açılmasına karar verdi. İlk duruşma 9 Eylül tarihinde Koblenz'de yapılacak.

Karlsruhe'deki Alman Federal Savcılığı tarafından 11 Kasım 2014 tarihinde haklarında tutuklama kararı çıkarılan ikisi Türk vatandaşı ve biri de Türk kökenli Alman vatandaşı olan üç kişi aleyhine dava açmıştı. "Bir Türk istihbarat birimine çalıştıkları iddiasıyla, biri Alman üç kişinin tutuklandığı" ifadeleriyle savcılık tarafından kamuoyunu duyurulan davada iddianamenin kabul edildiği açıklandı.

Davayı Koblenz Yüksek Eyalet Mahkemesi'ne bağlı Devlet Güvenlik Senatosu'nda açan Federal Başsavcılık tarafından hazırlanan dosyada 58 yaşındaki Türk vatandaşı Muhammed Taha G., 59 yaşındaki Türk vatandaşı Ahmet Duran Y. ve 34 yaşındaki Türk kökenli Alman vatandaşı Göksel G.'nin adı geçiyor. 17 Aralık 2014 tarihinde gözaltına alınan Muhammed Taha G. halen cezaevinde bulunuyor. Muhammed Taha G., Başbakanlık Sosyometri Danışmanlığı, TMSF Denetim Kurulu üyeliği, Halk Bankası İcra Kurulu üyeliği de yapmış bir isim. Davaya ilişkin hazırlanan iddianameyi uzun süredir inceleyen Koblenz Yüksek Eyalet Mahkemesi 1. Ceza Senatosu iddianameyi kabul ederek davanın açılmasına karar verdi.

SANIKLAR HAKKINDAKİ İDDİALAR

Başşsavcılığın hazırladığı iddianameyi kabul eden Koblenz Yüksek Eyalet Mahkemesi 'Bir finans danışmanına ve iki kişiye açılan dava' başlığıyla açıklama yayınladı. Açıklamada İstanbul'da oturan, evli ve Türk vatandaşı olan Muhammed Taha G.'nin birçok gayriresmi gizli servis çalışanı ve diğer iki sanığı yönlendirdiği ve idare ettiği, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) için casusluk faaliyeti gerçekleştirdiği iddialarına yer verildi. Zanlıların 2013 yılı şubat ayından 2014 yılının Aralık ayına kadar olan süre zarfında bir Türk istihbarat kurumu için ajanlık faaliyetinde bulundukları iddia ediliyor.

İddianamede Muhammed Taha G.'nin yönetici olduğu belirtilirken 12 Şubat 2015 tarihinde Almanya'da ikamet ettikleri için tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Ahmet Duran Y. ve Göksel G.'yi yönlendirdiği iddia ediliyor. Mahkeme tarafından yayınlanan açıklamada Gergerlioğlu'nun talimatıyla iki kişinin Almanya'da yaşayan Başbakan Erdoğan muhalifleri hakkında bilgi topladığı iddiasına yer veriliyor. Açıklamada Ahmet Duran Y. ve Göksel G.'nin bilhassa Almanya'daki Kürtlerin protesto gösterilerini izlediği ve eylemler hakkında Muhammed Taha G.'ye bilgi aktardığı belirtiliyor.

Açıklamada Muhammed Taha G.'nin bu bilgileri karanlık kişiler üzerinden Türk güvenlik kurumlarına ulaştırdığı iddia ediliyor. İlk oturumun 9 Eylül 2015 Çarşamba günü Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi 2 numaralı Hizmet Binası'nda yapılacağı açıklandı. Açıklamada 25 oturum yapılacağı ve davanın 23 Aralık 2015 tarihine kadar devam edeceği bildirildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu iddianamede adı geçen kişilerin Milli İstihbarat Teşkilatı ya da Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile bir bağı olmadığını söylemişti. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'daki casusluk davası 9 Eylül'de başlıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER