Almanya, nakit ödemelere 5 bin Euro sınırı getirmek istiyor


Alman Federal Hükümeti, terörle mücadele kapsamında AB ülkeleri sınırları içerisinde nakit ödemelerin sınırlandırmasını gündeme getirdi. Bu yönde bir çalışma başlatan Federal Maliye Bakanlığı, başta Almanya olmak üzere AB üye ülkelerinde nakit ödemelere 5 bin Euro üst sınır getirilmesini hedefliyor. Taslak kabul görür ve yasalaşırsa AB üyesi ülkelerinde yapılan her türlü alışverişte 5 bin Euro'dan fazla nakit ödeme yapılamayacak.

Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin, nakit ödemeye üst sınır getirilmesi talebini, bu hafta yapılacak AB ülkeleri Maliye Bakanları toplantısında gündeme getirmesi bekleniyor. Uygulamayla hükümet, kara paranın önüne geçilmesini ve terör örgütlerine para akışını kesmeyi amaçlıyor. Terör eylemlerinin finanse edilmesinde nakit paranın önemli bir araç olduğunu ifade eden Federal Maliye Bakanlığı Müsteşarı Michael Meister, nakit ödemelere 5 bin Euro sınırının getirileceğini belirtti.

Nakit ödemelerin tümüyle kaldırılmasını doğru bulmadığını belirten Meister, "Nakit ödeme sınırı ancak uluslar arası uzlaşma sağlanması durumunda uygulamaya koyulacak." dedi. Ancak AB çapında bir mutabakat sağlanamaması durumunda, Almanya'nın bu uygulamayı kendisi hayata geçireceğini sözlerine ekledi.

"NAKİT ÖDEMELERİN SINIRLANDIRILMASI ANAYASAYA AYKIRI"

Konuyla ilgili tartışmalar devam ederken, eski Federal Anayasa Mahkemesi Başkanı Hans-Jürgen Papier, nakit ödemelere kısıtlama getirmenin anayasaya aykırı olduğunu bildirdi. "Böyle bir durum, sözleşme hürriyeti ve parti özerkliği gibi özgürlük haklarına müdahale olur." diyen Papier, Frankfurter Allgemeine Gazetesi'ne verdiği demeçte vatandaşların özgürlük algısının tamamen kayıt altına alınmaması gerektiğini vurguladı.

Yasal olarak ödemelere sınır getirilmesi ve elektronik ödemelerin zorunlu kılınmasının denetleme, saptama ve şüphe olmadan kayıt altına alma anlamına geldiğini belirten Papier, kısıtlamaların ise kamu çıkarını korumak için yeterli olamayabileceğine dikkat çekti. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya, nakit ödemelere 5 bin Euro sınırı getirmek istiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER