Almanya'nın en büyük eyaletinde seçimlere düşük katılım tartışılıyor


Almanya'nın nüfus bakımından en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya'da (KRV) hafta sonu yapılan yerel seçimlere, seçime katılımın yüzde 40'lara düşmesi damgasını vurdu. Birçok kent yönetiminin el değiştirdiği seçimlerin sonuçlarına göre Essen gibi bazı kentlerde ise hiçbir adayın salt çoğunluk sağlayamaması nedeniyle 27 Eylül'de, en çok oy alan iki aday arasında Nihai Seçimler (Stichwahlen) yapılacak. Ancak 13 Eylül'deki yerel seçimlere seçmenin yaklaşık yüzde 60'ının ilgi göstermediğini hatırlatan uzmanlar, Nihai Seçimlere katılımın daha da düşmesinden endişe ediyor.

Seçimlere katılımda düşüklük konusunda rekor ise, sadece yüzde 12.8 oranında katılımla Wuppertal çevresindeki seçim bölgesi Elberfeld-Mitte'de kırıldı. Seçmenin sadece yüzde 12.8'inin sandığa gitmesi herkesi şaşırttı. Ancak seçimlere katılımda düşüklük bu bölgeyle sınırlı kalmadı. Eyalette seçmenin yaklaşık yüzde 60'ı seçimlere ilgili göstermedi. Uzmanlar şimdi, bunun partiler ve politikacılara bir sinyal olup olmadığını sorguluyor. Siyaset bilimci, partiler ve siyaset araştırmacısı Prof. Dr. Ulrich von Alemann seçimlere katılımdaki düşüklüğün meşruiyet problemi oluşturmayacağına dikkat çekti.

Alemann, "Bizde meşruiyet için belirli bir sınır yok." dedi. "Seçimlere katılım gönüllü olur ve doğru olan da budur." diyen Alemann, hafta sonu yapılan yerel seçimlerin sıra dışı dönemde yapılmış bir seçim olduğunu, toplam 396 kent ve belediyeden sadece 178'inde seçimler yapıldığını hatırlattı. Alemann, "Bu yüzden genel bir seçim havasına girilemedi." tespitini yaptı.

BAŞKAN ADAYI SEÇİM GECESİ ÖLDÜ

Duisburglu siyaset bilimci Martin Florack bu sonucu, "Almanya'da seçmenler yerel seçimleri ikinci sınıf seçim olarak görüyor." diye değerlendirdi. 2014'te yapılan belediye meclisi seçimlerine katılım da yüzde 50'lerde kalmıştı. Ancak 1994'teki yerel seçimlere katılım, seçimlerin genel seçimlerle birlikte yapılması nedeniyle yüzde 81,7'ye ulaşmıştı.

Bu arada SPD'li Bad Münstereifel kenti belediye başkan adayı, 57 yaşındaki Werner Esser seçim gecesi kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Yaşasaydı Esser'in seçilme şansının yüksek olduğu bildirildi. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'nın en büyük eyaletinde seçimlere düşük katılım... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER