Yeni anayasa çalışmaları başladı

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni bir anayasa yapmak için yeniden bir araya geldi. İki yıl aradan sonra tekrar kurulan komisyon bugün ilk toplantısını gerçekleştiriyor.

Yeni anayasa çalışmaları başladı

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın başkanlığında toplanan komisyon ilk toplantısında yol haritasını belirleyecek.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Kahraman, "Türkiye'nin ithal ve taklit olmayan kalıcı nitelikte yeni bir anayasa ihtiyacı bulunmaktadır. Anayasa yapım sürecinin başarıyla yerine getireceğimize inanıyorum. Türkiye'nin toplumsal kutuplaşmayı önleyecek yeni bir anayasaya ihtiyacı vardır." ifadelerini kullandı.


MUHALEFETE GÖRE KOMİSYON ‘BASAMAK'

Adı ‘Mutabakat Komisyonu' olarak değiştirilen komisyon, 4 partinin 3'er üyesinden oluşacak. Muhalefet partilerinin aralarında anlaşma ihtimaline karşı kararlar oybirliği ile alınacak. Muhalefet, AK Parti'nin, komisyonu ‘başkanlık sistemine bir basamak olarak kullanacağını' düşünüyor. Üç muhalefet partisinin de başkanlık yerine parlamenter sistem istediği dikkate alındığında bu komisyondan bir başkanlık sisteminin çıkması mümkün görünmüyor. Genel kanı ise, ‘AK Parti'nin bir süre komisyonda ve ülke gündeminde bu konuyu tutup, ‘Uzlaşma Komisyonu'ndan yine bir şey çıkmadı, millete gidelim' diyeceği yönünde.

İKTİDAR, KENDİ METNİNİ MECLİS'E GETİRECEK

Komisyona 6 ay ömür biçen AK Parti ise komisyonun dağılmasının ardından komisyonda uzlaşılan maddelerle harmanlanacak kendi anayasa teklifini Meclis'e getirmeyi planlıyor. Ancak referandum için Meclis'ten 330 milletvekilinin ‘evet' oyu gerekiyor. 316 oyu bulunan AK Parti'ye bunun için en az 14 milletvekili daha gerekiyor. AK Parti, gizli oylama ile yapılacak anayasa oylamalarında diğer partilerden de destek gelebileceğini hesaplıyor.

CHP, 4 ŞARTLA MASAYA OTURACAK

Ana muhalefet partisi CHP, başkanlık konusunun gündeme gelmemesi, anayasanın ilk 4 maddesinin değişmemesi, parlamenter sistemin güçlendirilmesi ve komisyonda oy birliğiyle karar alınmasını da ön şart olarak ortaya koyacak. Dün yapılan MYK toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan parti sözcüsü Selin Sayek Böke, “Türkiye'nin rejim sorunu yoktur. Cumhurbaşkanı'nın tek adam olmak gibi kişisel bir sorunu vardır.” dedi.




<< Önceki Haber Yeni anayasa çalışmaları başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER