Ankalab CEO'su: Düşük maliyetli KİT'ler insan hayatına mal olabiliyor


Ankalab Laboratuvarları Üst Yöneticisi (CEO) Dr. İlker Kütükoğlu, KİT (Laboratuvar cihazları) ilgili önemli uyarılarda bulundu. Kütükoğlu, "Düşük maliyetli Çin'den gelen malın kullanıldığında hastaya yanlış sonuç vermek, Türkiye'de çok fazla. Sağlık Bakanlığı bunların hepsinin denetimini yapamıyor. Çin malı diye hepsi kötü değil. İtalyan malı ve yeri geliyor Alman malı da kötü çıkabiliyor." dedi.

Sağlık muhabirleriyle buluştuğu basın toplantısında Dr. Kütükoğlu, Ankalab laboratuvarı, kan ölçümleri, cihazlar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Düşük maliyetle alınan malların hastayı ölümcül olarak etkileyebileceğine dikkat çeken Kütükoğlu, "Düşük maliyetli Çin'den gelen malın kullanıldığında hastaya yanlış sonuç vermek, Türkiye'de çok fazla." diye konuştu.

Kendi laboratuvarlarında düşük maliyetli malları kullanmadıklarını ifade eden Ankalab Laboratuvarları Üst Yöneticisi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sağlık Bakanlığı bunların hepsinin denetimini yapamıyor. Çin malı diye hepsi kötü değil. İtalyan malı ve yeri geliyor Alman malı da kötü çıkabiliyor. Bunları kontrol etmek için akreditasyon devreye giriyor. Akreditasyon dediğimiz olay sizin o kiti aldığınızda, faydalı mı değil mi o kurallar bunu söylüyor. Çalışıp çalışılmadığı kontrol edilebilir."

"TÜRKİYE'DE AKREDİTE OLMUŞ 2 DEVLET LABORATUVARI VAR"

Malların alındıktan sonra test edilmeden kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken İlker Kütükoğlu, "O testlerden sonra hasta üzerinde kullanılıp kullanılmayacağına karar veriyoruz. İşte akredite olmayan birçok laboratuvar hemen hemen hepsi kiti aldı açtı, en ucuzu alınıp, kullanılmaya başlanıyor. Cihaz kullanıma girdikten üç gün sonra kötü olduğu anlaşılıyor. Türkiye akredite olmuş 25 laboratuvar var. 23 tanesi özel sektörde, 2 tanesi de devlet. Biri Dokuz Eylül Üniversitesi diğeri de Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. Toplamda 3 bine yakın laboratuvar akredite değil." diyerek sözlerini tamamladı.
CİHAN
<< Önceki Haber Ankalab CEO'su: Düşük maliyetli KİT'ler insan hayatına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER