AP Başkan Yardımcısı: Basına müdahale, savcıları tutuklatma kabul edilemez


Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı, AP Liberaller Grubu Başkanı ve Türkiye raportörü Alexander Lambsdorff, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel temasları sırasında basın açıklaması yaptı.

AK Parti hükümetini "basın özgürlüğüne ağır biçimde müdahaleler yaptığı, terörle mücadele yasalarını sürekli ihlal ettiği, hâkim ve savcıları olmaması gerektiği halde cezalandırdığı ve tutuklattığı" gerekçesiyle sert biçimde eleştiren Lambsdorff, "Türkiye, AB değerlerinden çok uzaklaştı." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB'nin Türkiye'yle başlattığı müzakerelerin 10'uncu yıldönümünde Brüksel'e ziyarette bulunduğuna işaret eden Alexander Lambsdorff, "Bu süreç ilerlemiyor. Avrupa pozisyonu samimi değil, Türkiye'deki gelişmeler de demokratik değil. Basın özgürlüğüne yapılan ağır müdahaleler, terörle mücadele yasalarının sürekli olarak ihlal edilmesi, hâkim ve savcıların olmaması gerektiği halde cezalandırılmaları ve tutuklanmaları Ankara'nın AB değerlerinden çok uzaklaştığını gösteriyor." dedi.

Lambsdorff, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tekrarlanan 1 Kasım genel seçimleri öncesi "kendi ülkesinde Kürtlere karşı anlamsız bir savaş başlattığını" da savundu.

"SIĞINMACILAR KONUSUNDA İŞBİRLİĞİNE İHTİYAÇ VAR"

Açıklamalarının devamında AB ve Türkiye'nin özellikle Suriyeli mülteciler ve kuzey Irak'taki gelişmelerden dolayı birbirine ihtiyacı olduğunu kaydeden AP Başkan Yardımcısı Alexander Lambsdorff, "Dayanışma bekleyen önemli bir NATO partneri olarak Türkiye sınırlarını etkili biçimde korumalıdır. AB ülkeleri de aynı anda sığınmacı yardımı için Türkiye'ye daha fazla para yardımı yapmalıdır. Sadece Türk topraklarında oluşturulacak iyi çalışan mülteci kampları ile ümitsizliğe düşen ailelerin kaderlerini suç işlemiş insan kaçakçılarının ellerine teslim etmelerini engelleyebiliriz." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber AP Başkan Yardımcısı: Basına müdahale, savcıları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER