Aspendos Antik Tiyatrosu'nda yanlış restorasyon tartışması


Dünyanın en önemli kültürel mirasları arasında gösterilen Aspendos Antik Tiyatrosu sanat ve kültür etkinlikleri yerine bu sefer yanlış restorasyonla gündeme geldi. Uzun bir süre kapalı kalan antik tiyatro, restorasyondan sonra görenleri hayal kırıklığına uğrattı. Tiyatroda bulunan basamaklar orijinal taşlar yerine oldukça modern görünüm ve kesimde olan beyaz taşlarla onarıldı. Antik tiyatroda ortaya çıkan alacalı görüntü ziyaretçileri memnun etmedi.

Aspendos Antik Tiyatrosu'nun restorasyonunda kullanılan beyaz taşların 'mutfak mermeri' olarak yorumlanması tartışmalara neden oldu. Basamak ve oturakların orjinal koyu gri yerine beyaz mermer kullanılarak restore edilmesinin antik tiyatronun özgünlüğüne zarar verdiği ileri sürüldü.

Kısa süre önce Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali'yle kapılarını açan antik tiyatro Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından bakıma alındığı öğrenildi. Tarihi tiyatronun Kasım'da Antalya'da gerçekleşecek olan G-20 Liderler Zirvesi'nde ziyaret yerleri arasında yer aldığı ifade ediliyor. Aspendos, hergün çok sayıda yerli ve yabacı turisti ağırlıyor. Turistler tarihi yapıda meydana gelen tahribattan memnun olmadıklarını dile getiriyor. CİHAN
<< Önceki Haber Aspendos Antik Tiyatrosu'nda yanlış restorasyon tartışması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER