Aspendos'un restorasyonunda amaç tiyatro kapasitesini artırmakmış

Aspendos'un restorasyonunda amaç tiyatro kapasitesini artırmakmış

Aspendos Antik Tiyatrosu'nun restorasyon sonrası ortaya çıkan alacalı görüntü, toplumun her kesiminden tepki topladı. Restorasyonda kullanılan beyaz renkli taş ve ilgili bakanlığın yaptığı açıklama alay konusu oldu. Sosyal medya üzerinden restorasyon skandalına tepki gösteren vatandaşlar, "Aspendos'ta restorasyon değil, kentsel dönüşüm yapmışlar." yorumunda bulundu. Restorasyona tepkiler devam ederken Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar'ın basına yansıyan ilginç bir açıklaması ortaya çıktı. Acar, çalışmalarla tiyatro kapasitesinin binlerce kişilik artırılacağını ifade etti.

Acar'ın Aspendos Antik Tiyatrosu restorasyonu çalışmalarına ilişkin açıklamaları 12 Mayıs'ta çok sayıda internet sitesi ve gazetede haber olarak yer aldı. Açıklamasında restorasyon çalışmasından önce Aspendos Antik Tiyatrosu içerisinde misafirlerin oturması için sadece alt bölümün açıldığını hatırlatan Acar, "Güçlendirme çalışması yapılmadan önce tiyatro maksimum 2 bin 500 kişi alabiliyordu. Şimdi tüm yapı genel olarak güçlendirildi. İncelemenin ardından tiyatro tam kapasite ile kullanılabilecek. Bir rakam veremiyorum fakat iznin ardından tiyatroya binlerce insan alınabilecek. Son derece önemli bir eserin uzun yıllar kültür varlıklarımız içerisinde hizmet edecek olması bizi mutlu ediyor." dedi.

Aynı haberde Acar'ın verdiği bilgilere göre; restorasyonun bütçesi 6 milyon lira olarak belirlendi. Çalışmalar, Mayıs 2013'te başladı. Bu süre içinde yapı, genel bakımdan geçirildi, güçlendirme çalışmaları yapıldı.

Restorasyonun, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) mantığıyla yapıldığını savunan vatandaşlar, bu durumun binlerce yıllık tarihi yapıya zarar verdiğini dile getiriyor. Antalya'nın eski belediye başkanlarından Hasan Subaşı, "Aspendos nasıl böyle katledilebilir? Bu kadar özensizlik nasıl olur? Kim ve nasıl alıyor bu restorasyon işlerini? Neden hiç denetlenmez?" diyerek tepki gösterenlerin başını çekti. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin ise Eylül ayı meclis toplantısında Aspendos'ta 'beyaz mermerle' yapılan restorasyon skandalına dikkat çekti. Çetin, "Dün medyada Aspendos'ta yapılan restorasyon görüntüleri yer aldı. 2 bin yıllık tarih adeta hamam mermerleri ile kaplanmış. Bu da bizim tarih ve kültüre bakışımızı ve verdiğimiz değeri göstermektedir. Böylesine hassas bir konuda duyarlılık gösteren medya mensuplarına da teşekkür ediyorum. Bakanlığın açıklaması daha garip, bu mermerlerin 2 bin yıl sonra aynı hale gelmesini umuyorlar. Restorasyon çalışmalarının ne hale geldiğini görüyoruz." şeklinde konuştu. En sert tepki ise sunucu Metin Uca'dan geldi. Ünlü sunucu twitter hesabından "Yıkın la yıkın. Bin yıldır aynı daş. Aspendos village konutları ve Aspendos-extra AVM için accık yer açılsın.." diye yazdı.

Twitter üzerinde Aspendos'taki restorasyonla ilgili yapılan bazı değerlendirmeler şu şekilde:

- Aspendos Antik Tiyatrosu yamalı bohça gibi olmuş
- TOKİ mantığıyla restorasyon
- Restorasyon yapacağız diye Aspendos'u katletmişler buna da şükür, ya AVM yapsalardı?
- Aspendos Antik Tiyatrosu'nda restorasyon için kullanılan WC mermerleri 2000 sene sonra diğerleriyle aynı olacakmış.
- Aspendos a yapılan mutfak mermerlerin de bence ürün yerleştirme yapılmış. bir mermer firması çıkıp Aspendosa'ta biz döşedik derse şaşırmam.
- Çimentodan peri bacası, alçıdan traverten yapmadan biri bunlara dur desin!.. "Aspendos mermeri" moda olur artık!
- Restore edilen Aspendos'a mutfak mermeri döşemişler. Paslanmaz çatal bıçak seti de koysalardı ziyaret eden Yunanlılar kendilerini keserdi.
CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER