Avustralyalı küçük maden şirketleri zorda


Demir madeni cevheri fiyatlarının uluslararası piyasalarda yeniden düşmesi, Avustralyaküçük maden şirketlerini zora soktu. Geçtiğimiz Nisan ayında demir cevheri fiyatları son 10 yılın en düşük seviyesine inmişti. Geçtiğimiz hafta yaklaşık yüzde 16 daha değer kaybeden demir cevheri fiyatları, ton başına 47 Amerikan dolarına geriledi.

Avustralya'da söz konusu fiyatlardaki düşüş, daha çok küçük maden şirketlerini etkiliyor. Avustralyalı maden şirketlerinin ton başına demir cevheri maliyet fiyatlarıysa, 48 dolar ile 52 dolar arasında değişiyor. Bu da özellikle küçük şirketlerin zararına satış yapmaları anlamına geliyor.

Ekonomi uzmanları fiyatlardaki bu büyük düşüşü, Çin ekonomisindeki gelişmelerin güven verici olmamasına bağlıyor. Çin, Avustralya demir cevherinin en büyük alıcısı durumunda.

Çinli ekonomistlerin ülke ekonomisi hakkındaki gerçekleri yansıtmadığını düşünen Stock Analysis kurumundan Ekonomist Peter Strachan, "Şu anda Çinliler, ekonomilerinin yıllık bazda yüzde 6 ila 6,5 oranında büyüdüğünü iddia ediyor. Ancak ekonomi uzmanları, bu oranın gerçekte en fazla yüzde 2 seviyesinde olduğuna inanıyorlar." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Avustralyalı küçük maden şirketleri zorda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER