Aydın'ın dağlarında kestane hasadı başladı

Aydın'ın dağlarında kestane hasadı başladı

Dünya kestane üretiminin yüzde 15'ine yakınının karşılandığı Türkiye'de hasat Aydın'dan başladı. Kestanenin ülke ekonomisine katkısı 200 milyon TL civarındayken Aydın'a 50 milyon TL civarında. Aydın'da kestane ağaçları yüksek yerlerde yetişiyor, ekim ayı sonlarına doğru hasada başlanıyor.

Kestane üretiminde Türkiye'de yüzde 34'lük payla ilk sırada yer alan Aydın'ın dağlarında üreticiler, zorluklara rağmen hasada başladı. Yüksek ağaçlardan, çırpması kadar dikenli kozalaklarıyla da toplaması zor olan kestanenin hasadı tamamlandıktan sonra ürünler, olgunlaşması için tarlalarda açılan çukurlara gömülüyor ve buralarda yağmur suyuyla olgunlaşıyor. Olgunlaşan kestane kozaları, iki ay sonra kuyulardan çıkarılıyor. Dövülerek kozalarından çıkarılarak satışa hazır hale getiriliyor.

Türkiye'de yıllık rekoltesi 65 bin ton civarında olan kestanenin 20 bin tonu Aydın'da yetiştiriliyor. Ülke genelindeki 2,5 milyon kestane ağacının 750 bini Aydın'da bulunurken bunlardan 100 bine yakını henüz meyve vermiyor. Yevmiyesi 200 TL olan kestane çırpıcısı bulmakta zorlanan üreticiler, büyük ağaçların tehlikeli olduğunu belirtiyor. Bu sene ürünün iyi olduğunu söyleyen kestane üreticisi Halil Aba çırpıcıya 200, toplayıcıya da 60 TL yevmiye verdiklerini belirtti. Kestaneler olgunlaştıktan sonra ağaçlardan çırparak kuyulara döktüklerini belirten Aba, "Çırpıcılar, ağaçlardan sırıklarla döküyorlar. Biz de yerden topluyor, çuvallarla ve torbalarla kuyulara taşıyoruz. Burada üzerini eğrelti otlarıyla örterek gömüyor, olgunlaşmasını, kozalarının açmasını bekliyoruz. Daha sonra kestaneleri kuyudan çıkarıp kozasından ayırarak, pazaryerinde veya tüccara toptan satıyoruz." dedi.

2015 sezonunun ilk kestanesi, Aydın Ticaret Borsası (ATB)'na, Eğrikavak Mahallesi'nden Sebahattin Metin tarafından getirilmişti. Hasat ettiği 50 kg. kestane, ATB Meclis Başkanı Bahri Erdel tarafından sembolik olarak kilosu 30 TL'den satın alınmıştı. Bu yıl da fiyatın aynı olmasının beklendiği belirtilmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Aydın'ın dağlarında kestane hasadı başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER