AYM, işkence riski gerekçesiyle Özbek vatandaşı iade etmedi


Anayasa Mahkemesi (AYM), Özbekistan'da muhalif siyasi gençlik hareketlerine katıldığı için hedef haline geldiğini belirten kişinin işkence ve kötü muamele riski olduğu gerekçesi ile sınır dışı edilmemesine hükmetti.

Özbekistan'da muhalif siyasi gençlik hareketlerine katıldığı için hedef haline geldiğini ve ülkesini terk etmek zorunda kaldığını belirten A.H., 2009 yılında yasal yollardan Türkiye'ye gelerek 'uluslararası koruma' talebinde bulundu. 15 Mart 2015'te bir araçla Kilis üzerinden Suriye'ye geçmeye çalışırken yakalanan A.H., kamu düzeni ve kamu güvenliği bakımından tehdit oluşturduğu gerekçesiyle idari gözetim altına alınarak Batman'a nakledildi. Batman Valiliği Göç İdaresi Müdürlüğü, anılan gerekçelerle 14 Mayıs 2015'te H.A.'nın sınır dışı edilmesine karar verdi. Sınır dışı kararının iptali için açtığı dava Batman İdare Mahkemesi tarafından reddedilen A.H., sınır dışı edilmesine ilişkin karara yönelik tedbir kararı verilmesi için AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.

Özbekistan'a ilişkin Uluslararası Af Örgütü tarafından açıklanan İnsan Hakları Raporu'nda, yabancı ülkelerden sınır dışı edilerek geri gönderilen kişilerin 'gerçek bir işkence ve kötü muamele riski' altında oldukları belirten AYM, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün 2015 yılı Özbekistan İnsan Hakları Raporu'nda ise binlerce yönetim karşıtı aktivistin tutuklandığını ve bir kısmının hapis cezasıyla cezalandırıldığının ayrıntılı olarak açıklandığı kaydetti.

Başvurucunun ülkesine sınır dışı edilmesi hâlinde 'maddi ve manevi bütünlüğüne' yönelik ciddi bir tehlikeyle karşılaşma ihtimali bulunduğu anlaşıldığından tedbir talebinin kabulüne karar verilmesine karar veren AYM, H.A.'nın sınır dışı edilmesine ilişkin işlemin uygulanmamasına hükmetti.
CİHAN
<< Önceki Haber AYM, işkence riski gerekçesiyle Özbek vatandaşı iade etmedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER