'B planına' Moskova ve Şam'dan tepki

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de çatışmaların devam etmesi halinde ülkeyi bir bütün olarak tutmakta geç kalınabileceğini söyledi.

'B planına' Moskova ve Şam'dan tepki

Kerry aksi takdirde Washington'ın bir B planı üzerinde çalıştığını aktardı. Kerry'nin bu sözlerine Moskova'dan "Biz Suriye'de 'A Planı'na odaklanıyoruz" mesajı geldi.

ABD Senatosu Dışişleri Komitesi'nde konuşan Kerry, "Daha fazla beklediğimiz taktirde Suriye'yi bir bütün halinde tutma konusunda geç kalabiliriz." dedi.

Kerry, önümüzdeki iki ay içerisinde Beşşar Esed'in "geçiş hükümetinin formasyonu hususunda ciddi kararlar" alması gerektiğini açıkladı.

Haftasonu başlaması planlanan geçici ateşkesin işe yarayıp yaramayacağı sorulan ABD Dışişleri Bakanı, "Kanıt önümüzdeki günlerde atılacak adımlar olacak." diye konuştu. Kerry, diplomatik girişimler işe yaramadığı taktirde Washington'ın bir B planı üzerinde çalıştığını aktardı. John Kerry, "Masada başarılı olmadığımız taktirde B planı hakkında ciddi bir tartışma devam ediyor." ifadesini kullandı.

Kremlin: A planına odaklanıyoruz
Kerry'nin planlanan ateşkesin işe yaramaması halinde bir "B Planı"na geçilebileceğini söylemesi üzerine Moskova'dan "Biz Suriye'de 'A Planı'na odaklanıyoruz" mesajı geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, düzenlediği basın toplantısında ABD'nin Suriye'yle ilgili "yedek planları" sorulması üzerine "Biz şu anda 'A Planı'na odaklanıyoruz. İki ülkenin (Rusya ve ABD) başkanlarının önceki günlerde formüle ettiği planın gerçekleşmesi bizim önceliğimiz" ifadelerini kullandı.

Sputnik haber ajansı, Peskov'un açıklamasını aktardığı haberinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama'nın, hafta başında yaptıkları telefon görüşmesinin ardından, Suriye'de 27 Şubat'ta ateşkesin başlayabilmesi için birlikte çalışma kararı aldıklarını duyurduklarını anımsattı.

Suriye: Bu plan Suriye halkına hizmet etmez
Suriye, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin açıkladığı Suriye'ye ilişkin bir B Planı'ndan haberdar olmadığını açıkladı. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in danışmanı Buseyna Şaban, Suriye konusunda bir B Planı'ndan haberleri olmadığını ve böyle bir planın Suriye halkına hizmet etmeyeceğini söyledi. Şaban, "ABD'nin bir B Planı olduğuna dair iddialara ilişkin, bunun ne anlama geldiğini bilmiyorum. Ama böyle bir planın Suriye halkının çıkarlarına ve akan kanı durduracak bir barışa katkı sunmasını umuyorum." dedi.

CİHAN
<< Önceki Haber 'B planına' Moskova ve Şam'dan tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER