Bağdat ile Erbil arasında "petrol satışı krizi" yeniden başladı


Irak Başbakanı Haydar Abadi'nin, "Kürt Yönetimi petrol satışından vazgeçsin, bölgenin memur maaşlarını biz ödeyelim" açıklaması, bir süredir gündemden düşen Bağdat- Erbil petrol satışı krizini yeniden alevlendirdi. Yarı resmi El Irakiye televizyonuna konuşan Abadi, "Kürdistan Bölgesi, Irak petrolünün yüzde 16'sını ihraç etmesine rağmen memur maaşlarını ödeyemiyor. Kürt Yönetimi, petrol satışından vazgeçsin, bölgenin memur maaşlarını biz ödeyelim. Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin petrolü gelirlerinden haberdarız." demişti.

Kürt Yönetimi yetkilileri ise Abadi'nin söz konusu açıklamalarına temkinli yaklaştı. Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin oğlu ve Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Haydar Abadi'nin açıklamasına ilişkin,"Eğer Sayın Abadi Peşmerge güçleri dâhil tüm memurların maaşını ödemeye hazır ise kendisiyle kolay bir şekilde anlaşırız." dedi.

Diğer yandan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimin Başkanı Mesud Barzani'nin partisi Kürdistan Demokrat Partisi'nin(KDP) siyasi büro üyesi Arif Ruşdi, Kürt milletinin boğazını sıkan Abadi'nin kendisi olduğunu ve sözlerine güvenmediklerini söyledi.

Ruşdi, "Abadi'nin bu tür açıklamaları beni şaşırtıyor. Kürt Yönetimi'nin bütçesini kesen Abadi'den başkası değildir. Kürt halkının boğazını sıkıyor ve bizi bütçe anlaşmalarına uymamakla suçluyor. Biz, O'nun sözlerine nasıl güvenelim?" ifadelerini kullandı.

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ve Bağdat'ın Erbil'e uyguladığı ambargo Kürt Yönetimi'nde ekonomi krize neden oldu. Kürt Yönetimi Peşmerge ve Güvenlik güçlerin maaşı dışında kamu çalışanların maaşlarını yarıya indirmişti.

Kamu çalışanları ise iş bırakma eylemiyle bu karara tepki göstermişti. Erbil ve Süleymaniye'nin birçok bölgesinde kamu çalışanlarının işi bırakma eylemi devam ediyor.





CİHAN
<< Önceki Haber Bağdat ile Erbil arasında "petrol satışı krizi" yeniden... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER