Barzani, ABD ziyareti öncesi siyasi partilerle bir araya geldi


Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, ABD'ye düzenleyeceği ziyaret öncesi siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda, Barzani'nin ABD ziyaretinde masaya yatıracağı konuların ele alındığı belirtildi.

Mesud Barzani, gündemdeki gelişmeleri değerlendirmek ve fikir alışverişinde bulunmak amacıyla Erbil'e bağlı Selahaddin'deki (Pirmam) ofisinde Kürt siyasi tarafların temsilcileriyle bir araya geldi.

Başkanlığın resmi sitesinde yer alan açıklamaya göre, toplantıda IŞİD'e karşı savaş ve peşmergenin kaydettiği zaferlerin yanı sıra Kürdistan Bölgesi ve Irak'taki siyasi gelişmeleri değerlendirmek üzere basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi.

Barzani'nin IŞİD'e karşı savaşın son durumu ve kurtarılan bölgeler hakkında bilgilendirme yaptığı aktarılan açıklamada parlamento, hükümet ve siyasi taraflardan medya üzerinden gerginlik ve ihtilafa yol verilmemesini istediği belirtildi.

Barzani'nin, Anayasa ve başkanlık görev süresine ilişkin iki yıl önce parlamento başkanlığı ve siyasi partilere yazdığı mektubun hatırlatıldığı açıklamada "Parlamento ve siyasi taraflar birlikte bir çözüm bularak anayasayı referandum sürecine ulaştırmalılar. Siyasi partiler başkanlık görev süresine ilişkin karar versin" dediği kaydedildi.

IŞİD'e karşı savaşta, Musul'u kurtarma operasyonu ve ABD ziyaretini ilişkin fikir alışverişin yapıldığı toplantının sonunda yayımlanan bildiride şu bilgilere yer verildi:

"Taraflar Kürdistan Bölgesi ve Irak'ın içinde bulunduğu hassas dönemi göz önünde bulundurarak siyasi partiler arasındaki birlik ve milletin haklarını temin edilmesine yönelik adımlara desteklerini yeniledi.

Siyasi taraflar Erbil-Bağdat arasındaki müzakerelerin devam etmesi gerektiğini vurgulayarak komşular arasında dengeli ilişkilerin geliştirilmesini konusunda hemfikirdir.

Toplantıya katılan temsilciler Başkan Bazrani'nin ABD'ye yapacağı ziyarete desteklerini dile getirerek, Kürdistan Bölgesi'nin bütün güçlerinin Peşmerge Bakanlığı bünyesinde birleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Anayasaya ilişkin siyasi taraflar, kurulacak heyeti destekleyerek, başkanlık görev süresinin yasal çerçevede uzlaşılan şeklide olması gerektiğini iletti."

Toplantıya, Kürdistan Demokrrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran (Değişim) Hareketi, İslami Birlik (Yekgırtu), İslami Toplum (Komal), Kürdistan Sosyalist Partisi, Kürdistan İslami Hareketi, Kürdistan Komünist Partisi temsilcilerinin yanı sıra Türkmen ve Hıristiyan parlamento temsilcileri de katıldı. CİHAN
<< Önceki Haber Barzani, ABD ziyareti öncesi siyasi partilerle bir araya geldi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER