Başbakan Davutoğlu: Yangın yerinde gül yetiştireceğiz


Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Diyarbekirlilerin ve Sur'da yaşayan vatandaşlarımızın rızası hilafına tek bir adım atılmayacaktır. Her şeyi sizlerle konuşarak, sizlerle birlikte yapacağız. İstişare ederek, konuşarak yapacağız ama Sur'u da bu haliyle, teröristlerin yıktığı bu haliyle bırakmayacağız. En güzel şekilde inşa edeceğiz, yangın yerinde Allah'ın izniyle gül yetiştireceğiz." dedi.

Davutoğlu, Diyarbakır Sur'daki Hasan Paşa Hanı'nda 'Sur Eylem Planı'nı açıkladı.

Bütün bölge için, terörden mağdur olmuş ilçeler için ve her ilçe ayrı ayrı planları olduğunu belirten Davutoğlu, şunları söyledi: "Silopi'nin ihtiyacı Sur'dan farklı. Cizre'nin ihtiyacı Silopi'den farklı. Her birisi için ayrı ayrı çalışıyoruz. Amacımız çok açıktır: İnsanı, mekanı korumak, zamanın dokusuna uygun bir şekilde hayatı normalleştirmek. En iyi şartları vatandaşlarımıza sağlamak. İnsanı korumayan hiçbir plan, insana hitap etmeyen hiçbir proje hayatta karşılığını bulamaz. Tarihte de yer alamaz."

"YANGIN YERİNDE GÜL YETİŞTİRECEĞİZ"

Sur'u inşa edeceklerini duyurduklarında bazı dedikodularla vatandaşların kafasını bulandırmaya çalıştıklarını ve "Sur'u insansızlaştırmak istiyorlar, Sur'dan Diyarbakırlıları çıkarmak istiyorlar, Sur'u kentsel dönüşüm ile rant alanı haline getirmek istiyorlar." dediklerini vurgulayan Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Bre insafsızlar! Siz bizim Diyarbakır sevgisini, zihnimizdeki tarih idrakini bilseydiniz aynaya bakmaya utanırdınız. Bizim için bunların hepsi kutsal emanettir. Açıkça söylüyorum: Diyarbekirlilerin ve Sur'da yaşayan vatandaşlarımızın rızası hilafına tek bir adım atılmayacaktır. Her şeyi sizlerle konuşarak, sizlerle birlikte yapacağız. İstişare ederek, konuşarak yapacağız ama Sur'u da bu haliyle, teröristlerin yıktığı bu haliyle bırakmayacağız. En güzel şekilde inşa edeceğiz, yangın yerinde Allah'ın izniyle gül yetiştireceğiz."

"MÜLKİYET HAKKINA RİAYET EDECEĞİZ"

Davutoğlu, "İnsanımızı koruyacağız, mağduriyetleri gidereceğiz ve insanımızın mekanla ilişkisini kesinlikle bozmayacağız, dumura uğratılmasına izin vermeyeceğiz. Mülkiyet hakkına kesinlikle riayet edeceğiz. Tarihi, mimari doku kesinlikle korunacak. Bunu bir taahhüt olarak ifade ediyorum. Hiç kimse tereddüt etmesin! Burada mülkü olanlar ellerindeki imkanlarıyla neler yapabileceklerse mimari planlama içinde yapma hakkına sahip olacaklar. Kirada olanlar kira öder gibi, mülk sahibi olacak şekilde düzenleme yapıyoruz. Kötü kentleşme esnasında gelip buralarda çok kötü şartlarda evlerde yaşayan vatandaşlarımız kesinlikle mağdur edilmeyecekler. Gecekondu, işgalci gibi konumda olanlar dahi her biri en iyi şartlarda, çağdaş ev imkanlarına sahip olacak. Hiç kimse tereddüt etmesin! Kimse aç ve açıkta kalmayacak!" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, Diyarbakırlıları terör örgütünün tezviratına kapılmamaları konusunda da uyardı.

"KÜLTÜREL MİRAS KORUNACAK"

"Sur içinin bir rant alanı haline döneceğini iddia edenler bilsinler ki; hiçbir bina Ulu Cami'nin minaresinden daha yüksek olmayacak. Hiçbir bina tarihi eserlere tepeden bakmayacak. Hiçbir bina o güzel surlara tekebbür edemeyecek. Bu bizim size taahhüdümüzdür. Diyarbekir'i olduğu gibi inşa edeceğiz." diyen Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Sur'un mekanının korunması iki ana temele dayanacak. Birisi; UNESCO kültürel mirası ilan edildiği için -Dışişleri Bakanlığım döneminde bizzat takip ettiğim bir meseledir Sur ve Hevsel Bahçelerinin UNESCO kültür mirası olması; oldu, kabul ettirdik- bu kültürel miras çerçevesi dışında Sur ve Hevsel Bahçeleri ile ilgili tek bir adım atılmayacak. Kültürel miras korunacak. İkincisi de; 2012'de uzun çalışmalar sonrasında kabul edilen Koruma Amaçlı İmar Planı esas alınacak."

Davutoğlu, "Ben Toledo dediğimde bir sürü farklı şeye çevirdiler. Bunlar medeniyet, kültür cahili... Çünkü Toledo denilen bu güzel Endülüs şehrinin Diyarbekir'le birlikte bir başka coğrafyada bizim medeniyetimizin şehri olarak doğduğunu bunlar bilmez. Onlar Franco'yu örnek gösterir; çünkü zihinleri ya Franco'ya, ya Stalin'e çalışır. Başkasını anlamazlar." diye konuştu.

UNESCO Kültürel Mirası'ndan aykırı bir iş yapıldığında hesabını bizzat kendisinin soracağını ifade eden Davutoğlu, "Ama bunu diyemiyorsa kimse bu plana karşı çıkmamalı." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Başbakan Davutoğlu: Yangın yerinde gül yetiştireceğiz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER