"Başkanlık sistemi bir rejim değişikliğine yol açar söylemi niyet okumadır"


1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından, 26. dönemde görev yapacak milletvekillerinin TBMM'de kayıt işlemleri devam ediyor. Meclis Şeref Holü'nde kurulan masalarda AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya ile İstanbul'dan milletvekili seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak, Meclis'e gelerek kaydını yaptırdı.

1 Kasım iradesinin hayırlı olmasını dileyen İyimaya, Türk milleti ve sistemin yeni bir Anayasa ihtiyacı ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. 1876'dan bu yana Türk milletinin mimarının kendisi olduğu bir anayasaya kavuşmuş olmadığını dile getiren İyimaya, 1 Kasım iradesiyle yeni bir anayasanın yürürlüğe gireceği inancını taşıdığını kaydetti. Şu anda melez bir sistem olduğunu dile getiren İyimaya, kurucu iktidar yetkisi olan siyasal partilerin en başta hükümet sistemi sorununda uzlaşılması gerektiğini söyledi.

"Süreç içerisinde 317'yi 330'a, 340'a, 350'ye tamamlayan ara sayının, telafi sayısının 'de facto' olarak ortaya çıkacağını düşünüyorum." diyen İyimaya, başkanlık sistemini kişiler için değil gerçekten koalisyon gibi arızalara yer vermeyen yapısıyla istikrar için, millet için, ekonomik gelecek için, demokratik gelecek için zorunlu gördüklerini vurguladı. "Başkanlık sisteminin bir rejim değişikliğine yol açacağı yönünde birkaç gün içerisinde gelişen söylemleri, eski Türkiye'nin niyet okuması söylemleri olarak görüyorum." diyen İyimaya, milleti yormamak gerektiğini söyledi. Başkanlık sisteminin de demokratik bir sistem olduğunu savunan İyimaya, milletin hayır demeyeceği, çok yüksek ekseriyetin onaylayacağı bir hükümet modelinin geliştirilebileceğini belirtti.

"Erken soruların turfanda cevapları, daima süreçleri zehirler." diyen İyimaya, kötümser olmanın hiçbir nedeni olmadığını kaydetti. Anayasa'nın gizli oylanması maddesinin açık oylama şeklinde değiştirilmesi gerektiğini belirten İyimaya, Anayasa'nın temel sorumluluk olduğunu ifade etti.

Meclis Başkanlığı adaylığı konusundaki bir soruya ise İyimaya, Parlamento krizi noktasında birikimlerini sistemle her zaman paylaşmaya hazır olduğunu belirterek, başkanlığın bir takdir meselesi olduğuna dikkat çekti. İyimaya, kendisiyle ilgili rivayetleri tebessümle karşılayacağını kaydetti. CİHAN
<< Önceki Haber "Başkanlık sistemi bir rejim değişikliğine yol açar... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER