Bayazıt: Ergen velisi affedici, sabredici ve sevecen olmalıdır


Siirt Özel Celal Değer İlkokulu ve Ortaokulu Rehberlik Uzmanı ve Aile Danışmanı Davut Bayazıt, ergenlik döneminde öğrenci-veli iletişiminin ders başarısına olumlu etkisi olduğunu belirterek, "Ergenlik döneminde veliler çocuğa karşı sabırlı davranması gerekiyor. Gösterildiği takdirde çocuk sokağa itilir. Böylece çocuğun zararlı alışkanlıklar edinmesine neden olur. Bu çalkantılı zor dönemin sabırla, sebatla, çocuğa örnek rol model olarak, onu destekleyerek atlatılması gerekiyor." dedi.

Siirt Özel Celal Değer İlkokulu ve Ortaokulu 2. kademe velilerine yönelik 'Ergenlik Döneminde Öğrenciyle İletişim' konulu seminer düzenledi. Okul konferans salonunda görsel destekli olarak verilen seminerde; ergenlik döneminde öğrencilere nasıl davranılması gerektiği, düzenli ders çalışma alışkanlığı, arkadaş seçimi konularında ve özel okulda çocuk okutmanın faydaları hakkında velilere bilgi verildi.

Ergenlik döneminde öğrenci-veli iletişiminin ders başarısına olumlu etkisi olduğunu belirten Rehberlik Uzmanı Bayazıt, 'Ergenlik' kavramının büyümek anlamına geldiğini, ortalama 10-11 yaşlarda başlayıp, 20-21 yaşına kadar devam ettiğini kaydetti. Ergenlik döneminin bireyin bedeninde duygusal ve ruhsal yapısında önemli değişimlerin olduğu bir geçiş dönemi olduğunu dile getiren Bayazıt, kız çocuklarının erkek çocuklara nazaran bu döneme daha erken girdiğini belirtti. Bayazıt, şunları kaydetti:

"Ergenlik çağındaki birey, bir yandan büyümek için sabırsızlanır. Öbür yandan çocuksu, tutarsız davranışlar gösterir. Dengeli okul çocuğu yerine tedirgin, çabuk sevinip çabuk üzülen, anne baba uyarılarına tepki gösteren, giyimine kuşamına ve gürültülü müziğe düşkün, derslerine ilgisiz bir yapıda olur. Ergenlik döneminde veliler çocuğa karşı sabırlı davranması gerekiyor. Anne-babanın çocuğa tepki ve şiddet göstermemesi gerekiyor. Gösterildiği takdirde çocuk sokağa itilir. Böylece çocuğun zararlı alışkanlıklar edinmesine neden olur. Bu çalkantılı zor dönemin sabırla, sebatla, çocuğa örnek rol model olarak, onu destekleyerek atlatılması gerekiyor."

Okul Rehberlik Uzmanı Bayazıt, ergenlik dönemindeki bireye, kaldıramayacağı sorumlululuk verilmemesi gerektiğini ve sıkıntı içerisinde bulunan ergenin hata yapabileceğine işaret etti. Bayazıt; bu sebeple ebeveynin çocuğuna sevgi, sabır, affetmek gibi üç hediye vermesi gerektiğini ifade ederek, çünkü ergenin sonunda sığınacak tek limanının ailesi olduğunu vurguladı.

Seminerden memnun kalan veliler, okul yönetimine teşekkür ederek, bu tür programların faydalı olduğunu ve devam etmesi gerektiğini dile getirdi.

CİHAN
<< Önceki Haber Bayazıt: Ergen velisi affedici, sabredici ve sevecen olmalıdır Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER