BDDK kararı çöktü, Bank Asya yüzde 10,1 kazandırdı

Borsa İstanbul’un, Bank Asya’ya yönelik gasp operasyonunu sona erdiren açıklaması, bankanın hisselerini uçurdu.

BDDK kararı çöktü, Bank Asya yüzde 10,1 kazandırdı

 Hisseler dün yüzde 10,14 artarak günü 0,76’dan kapadı. TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül de, “Bankanın öz varlığı artıda. Hakim ortakların ve Borsa ortaklarının hisselerine dokunmayacağız.” açıklamasını yapmıştı.

Borsa İstanbul’un (BIST), Bank Asya’ya gasp operasyonunu çökerten açıklaması üzerine bankanın Borsa’daki hisselerinde hızlı bir yükseliş gözlendi. BIST yönetiminin önceki akşam KAP’a Bank Asya hisselerinin TMSF tarafından devralınmadığını ve bankanın hukukî durumunun 30 Mayıs öncesi ile aynı olduğunu açıklamasının ardından dün Bank Asya hisseleri 10,14 ile Borsa’nın en çok kazandıran sekizinci şirketi oldu. Gün içinde 0,84 TL’ye kadar yükselen hisseler günü 0,76’dan tamamladı.

    Seçim sonrası oluşacak siyasi tabloya ilişkin belirsizlikle sert dalgalanmalarını sürdüren hisse senetleri piyasası Yunanistan’ın mali yardım anlaşmasına yaklaştığına yönelik haberlerin yurtdışı borsaları desteklemesinin de etkisiyle teknik seviyelerden gelen alımlarla dün yüzde 2,42 yükseldi. BIST-100 yüzde 2,42 yükselişle 83 bin 393.57 puandan günü tamamlarken, bankacılık endeksi yüzde 2,55 yükseldi. Yatırım Finansman Yurtiçi Satış Müdür Yardımcısı Yunus Kaya, “Seçimler öncesi artan tansiyonla birlikte hafta başında satışlar görülen endeksin tepki alımlarıyla yükseldiğini, 83 bin direncinin üzerine yükseldiğini gördük. Yunanistan’ın mali yardım anlaşmasına yaklaştığına yönelik haberler yurtdışı borsalara gelen alımlar bize de yansıdı.” dedi. Uzmanlar genel seçimlere öncesi son iki haftada hisse senetleri dahil olmak üzere TL cinsi varlıkların satışlarının yoğunlaştığına ve BIST-100 endeksinin dolar bazında gelişmekte olan ülkeler arasında en kötü performansı kaydettiğine dikkat çekiyorlar. Ata Yatırım Araştırma Direktörü Cemal Demirtaş da piyasaların genel seçimlere odaklandığına ve bu yüzden dalgalanmaların olduğuna dikkat çekerek, “Endekste 83 bin seviyelerinin altı ucuz. Bu seviyelerden alım geliyor.” değerlendirmesini yaptı. Analistler, seçimlere birkaç gün kalmış olmasına karşın bir tahmin yapmanın zor olması nedeniyle seçim beklentilerinin piyasa etkisinin eskisine nazaran daha yüksek olduğunu ve bu sürecin seçimler sonuçlanana kadar devam edebileceğini belirtiyorlar.

    Küresel piyasalarda yükselişe geçen Euro dün, yaklaşık bir ay aradan sonra yeniden 3 liranın üzerine çıktı. Küresel piyasalarda 1,12 doları da aşarak 1,1270 dolara kadar yükselen Euro, lira karşısında da hızlı bir tırmanış ile 3,0223 liraya kadar yükseldi. Euro’nun karşısında gerileyen dolar, lira karşısında ise yükselişini dün de sürdürdü ve bir ara 2,6905 liraya kadar yükseldikten sonra 2,6840 - 2,6860 lira aralığına çekildi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, dün düzenlediği basın toplantısında, “İhtiyaç olursa tahvil alım tutarları gözden geçirilebilir ancak, şu anda böyle bir ihtiyaç yok.” dedi. Euro, 15 ay aradan sonra mayıs başında 3,0 lira sınırını aşarak 3,0459 liraya kadar yükseldi. Euro, tarihî zirvesine Ocak 2014’te 3,1815 lira ile, dolar da 2,7435 lira ile 24 Nisan’da tarihî rekor düzeye tırmanmıştı.
<< Önceki Haber BDDK kararı çöktü, Bank Asya yüzde 10,1 kazandırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER