Bilgen: Faili meçhulleri aydınlatma iddiası bir linçe mazeret kılınmamalı


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, 2000-2013 arasındaki faili meçhul cinayetleri inceleme kararını ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Faili meçhullerle ilgili yüzleşmeyi son derece önemsediklerini belirten Bilgen, "Türkiye'de kimden kaynaklı olursa olsun faili meçhullerin aydınlatılması ortaya çıkartılması barış içinde birlikte yaşayabilmemizin önemli güvencelerinden birisidir. Ama faili meçhulleri aydınlatma iddiasını kendisinin bir siyasi hesaplaşmaya, bir çatışmaya bir kamplaşmaya bir linçe mazeret kılınması asla kabul edilebilir bir durum değildir." dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde basın toplantısı düzenleyerek gündemle ilgili açıklamalarda bulundu.

Bir gazetecinin, "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu'nda görevli savcılar, 2000-2013 arasındaki faili meçhul cinayetleri inceleme kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna HDP Sözcüsü, "Türkiye'de terör örgütü tanımı terör kavramına yüklenilen anlam asla hukuk devleti ile insan hakları perspektifiyle ve demokrasiyle bağdaşmayacak niteliktedir. Son derece yoruma açık sübjektif ve iktidarın kendisine muhalif gördüğü kendisine yönelik eleştirel pozisyon alan bütün toplumsal kesimleri hatta hatta darbe yapma gerekçesiyle genelkurmay başkanını, kanaat önderini, muhalif gazetecileri herkesi kolaylıkla bu kavram içerisinde ele alarak fiilen aslında yargılamanın da ötesinde mahkum eden tasfiye eden uygulamalara imza atıyorlar. Esas itibariyle bugünkü terörle mücadele yasasını ve ilgili ilişkili yasaları zaten pratikte anayasanın üzerinde olduğunu görüyoruz biliyoruz. Ne yazık ki anayasadaki haklar bağlayıcı değil ama terörle mücadele yasası bir paralel anayasa gibi işliyor güvenlik güçleri açısından ya da başka birimler bazen hatta yargı mensupları açısından böyle işliyor. Biz faili meçhullerle ilgili yüzleşmeyi son derece önemsiyoruz. Türkiye'de kimden kaynaklı olursa olsun faili meçhullerin aydınlatılması ortaya çıkartılması barış içinde birlikte yaşayabilmemizin önemli güvencelerinden birisidir. Ama faili meçhulleri aydınlatma iddiasını kendisinin bir siyasi hesaplaşmaya, bir çatışmaya bir kamplaşmaya bir lince mazeret kılınması asla kabul edilebilir bir durum değil. Yıllar boyunca hiç adım atmadığınız ölüm ve infaz olayları şimdi bir mücadele bir çekişme dolayısıyla hemde faili baştan tarif ederek suçtan suçluya gitme gibi evrensel bir hukuk ilkesinden hareket etmeyip tam tersine faali belli odak belli örgüt belli sonrada o eylemlerle yani o faili meçhul vakıalarla o örgütün arasında ilişki kurmanın yolunu arayan bir yöntem zaten kendisi adil yargılanma açısından kabul edilebilir bir yöntem değil. Bununla ilgili yapılan açıklamalarda bize göre hem soruşturmanın güvenliği, selameti açısından hem de genel olarak yargılanmayı etkileme açısından kabul edilebilir bir durum değil. Eğer gerçekten faili meçhullerle ilgili ciddi, samimi bir mücadele bir yüzleşme bir hesaplaşma arayışı içeresinde ise bu hükümet Meclis'te bununla ilgili çalışabilecek sonuç alabilecek bir komisyon kurulmasına yardımcı olsun, biz üzerimize düşen her şeyi yapalım." diye cevapladı.

Başka bir gazetecinin, "HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 'aramızda Erdoğan hayranları vardı' şeklinde bir açıklaması vardı. Nasıl değerlendirirsiniz? Kim bu Erdoğan hayranı vekiller?" sorusuna Ayhan Bilgen, "Bu konu önümüzdeki günlerde parti kurullarımızda da tartışılacaktır. Biz parti içi demokrasinin olduğu, parti içinde farklı kimlikler ve eğilimlerin birlikte siyaset yapabildiği parti olması çabası içindeyiz. Varlık sebebimiz bu. Eleştirdiğimiz siyaset alışkanlıkları dışına çıkma çabamız buna dayanıyor. Muhtemelen Eş Başkanımız önümüzdeki günlerde parti kurullarında bunlarla ilgili hem size gerekli açıklamayı yapacaktır. Hem de biz o tartışmadan sonra sizlerle paylaşacağımız noktalar varsa sizin gündeminize taşıyacağız. HDP farklı eğilimlerin farklı siyasal geçmişe mensup çevrelerin birlikte siyaset yapma iddiasıyla buluştu. Farklı yorumlar ve değerlendirmeler partinin olmazsa olmazlarını bozmadığı ölçüde tolere edilebilir hatta bir zenginlik olarak görülebilir. Parti politikalarıyla ters düşen yaklaşımlarda ilgili platformlarda tartışılır." diye cevap verdi.

CİHAN
<< Önceki Haber Bilgen: Faili meçhulleri aydınlatma iddiası bir linçe... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER