Bozdağ: Değiştirmek Anayasa'nın ruhunu öldürmek anlamına gelmiyor, ruhu duruyor


Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin ihtiyacının yeni bir anayasa olduğunu belirterek, "Biz bu Anayasa'yı değiştire değiştire insan hak ve hürriyetlerini tam anlamıyla teminat altına alamayız. Anayasa'yı değiştirmek bu Anayasa'nın ruhunu öldürmek anlamına gelmiyor. Bu ruh duruyor burada. İstediğiniz kadar değiştirin, o ruh orada durduğu sürece netice alamıyorsunuz" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda konuşan Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruyu kendi iktidar dönemlerinde getirdiklerini hatırlattı. 12 Eylül darbecilerinin ilk defa demokratik düzen içerisinde yargı önüne çıkarıldığını, 28 Şubat post modern darbesini yapanların da kendi dönemlerinde yargılandığını kaydeden Bozdağ, Türkiye'nin mutlaka yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu anlattı. Bozdağ, "Şunu net görmemiz lazım: Bu Anayasa'yı biz değiştire değiştire hukuk devletini tam anlamıyla inşa edemeyiz. Biz bu Anayasa'yı değiştire değiştire insan hak ve hürriyetlerini tam anlamıyla teminat altına alamayız. Biz bu Anayasa'yı değiştire değiştire ülkemizi modern, demokratik hukuk devletlerinin sahip olduğu, yeni özellikleriyle, pek çok yönüyle mükemmel olan bir Anayasa hâline getiremeyiz çünkü bu Anayasa'yı değiştirmek bu Anayasa'nın ruhunu öldürmek anlamına gelmiyor. Bu ruh duruyor burada. İstediğiniz kadar değiştirin, o ruh orada durduğu sürece ne oluyor, netice alamıyorsunuz. Darbe yasalarının anası 82 anayasası. Önce anayasanın tarihe havale edilmesi gerekiyor" diye konuştu. Bozdağ, eş zamanlı iki komisyon kurulması gerektiğini savundu.

MUHALEFETE 'YARGI BAĞIMSIZLIĞI İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞALIM' ÇAĞRISI

Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığın öneminden söz eden Bozdağ, Ergenekon ve Balyoz davaları gibi davalarda yasalar aynı olmasına rağmen bir heyetin müebbet hapis cezası verdiğini, hakim heyetinin değiştirilmesi halinde de sanıkların tamamına beraat verildiğini, bunun bir çelişki olduğunu kaydetti. Hükümeti yıpratmak için yanlış yapanların görülmemesinin hatalı olacağını savunan Bozdağ, eksik ve yanlışlıkları ortadan kaldırmak için muhalefet partilerin tamamını işbirliğine davet etti. CİHAN
<< Önceki Haber Bozdağ: Değiştirmek Anayasa'nın ruhunu öldürmek anlamına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER