Bülent Arınç yıllar önce bakın neye karşı çıkmış!

ANASOL-M iktidarının, 14 yıl önce Polis Kanunu’nu değiştirerek kıyıma gitmesine karşı çıkan dönemin Fazilet Partisi Milletvekili Bülent Arınç ve arkadaşları, bugün 3 bin küsur kişinin keyfî şekilde emekli edilmesine ses çıkartamadı.

Bülent Arınç yıllar önce bakın neye karşı çıkmış!

AKP hükümeti, 17-25 Aralık Yolsuzluk Operasyonu’nun ardından emniyet teşkilatında giriştiği kıyımı, bin 786 polis şefini emekli ederek zirveye taşıdı. Toplumda “keyfî” olarak değerlendirilen karara iktidar partisinden itiraz da gelmedi.
 
Ancak bugün AKP saflarında siyaset yapanların da içinde yer aldığı Fazilet Partisi, 14 yıl önce ANASOL-M iktidarının TBMM’ye getirdiği benzer bir yasal düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı. İtiraz gerekçelerini de, “kanunilik ilkesine aykırı davranıldığı, keyfiliğe yol açabileceği, emekliye sevkin emniyet müdürleri arasında eşitsizliğe neden olacağı” şeklinde sıralamıştı.

KIYIM VE TASFİYE KORKUSU!
 
Fazilet Partililer ayrıca, dava dilekçesinde ilgili kanunun, “bir çok insanın yüzünü kızartacak kadar ayıplı olduğu”, “kıyım ve tasfiye” amaçlandığı yönünde sert ifadelerde kullanmıştı.  Öte yandan 6 Nisan 2001’de, ilgili yasaya karşı partisi adına söz alan Arınç, Meclis kürsüsünde şunları söylüyordu: “Bu tasarı, kendi içinde birtakım adaletsizlik ve eşitsizlik içeren konuları taşımaktadır.”
 
Yasayla birlikte “büyük bir tasfiye”nin olacağını belirten Arınç, kimlerin tasfiye edileceğinin de yasa çıkmadan önce belirlendiği gibi bir iddiayı ortaya atarak şöyle demişti: “Bir yıldan bu yana listelerin hazırlandığı ve kimlerin emekli edileceğinin az çok belli olduğu şeklinde, maalesef, huzursuz eden, onların haklarının ellerinden alınacağı intibaını veren bir düzenleme getirilmektedir.”

KAYIRMA İNTİBAI OLUR
 
Emeklilik kararının“objektif bir kritere” bağlanmadığını belirten Arınç, “Maalesef  camia içinde insanların kayrıldığı veya gözden çıkarıldığı şeklinde intiba doğabilecektir” uyarısında bulunuyordu.

AYM, keyfî kanunu iptal etmişti!


14 yıl önce bunları söyleyen Arınç bugün polislerin emekli edilmesini çok farklı değerlendiriyor.  Arınç ‘Hiçbir şekilde tasfiye vesaire, böyle bir iddiamız yok. Ancak emniyet teşkilatının yeniden organizasyonuna ihtiyacımız var. Çünkü 81 ilimiz var ama birinci sınıf emniyet müdürü sayımız 2 bine yakın” dedi.
 
İpek Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yaşar Demircioğlu, 2001’de ANASOL-M iktidarında kabul edilen yasayı Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiğini belirterek, “Bugün yapılanlar da aynı konumdadır. Hukuksuzdur” dedi.

‘OBJEKTİF DEĞİL’
 
Demircioğlu, AYM’nin, iptal gerekçesinde, “Emekli edilecek emniyet personelinin belirlenmesinde başarı, sicil, yeterlik gibi hizmet gereklerine ve meslekî niteliklere yönelik hiç bir objektif ölçü öngörülmediği, hukuk güvenliği gereği hukuk kurallarında belirlilik ve öngörülebilirliğin esas olduğu, idarenin görev ve yetkilerinin sınırının yasalarda açıkça gösterilmesinin bir zorunluluk olmasına rağmen; emniyet mensuplarının kadrosuzluktan emekliye sevk edilmelerinde idareye sınırları belirsiz bir takdir yetkisi tanındığı” ifadelerine yer verildiğini de hatırlattı.

O gün ‘Polise kıymayın’ demişlerdi...

ANASOL-M iktidarının 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu’nda değişiklik yaparak yasaya eklemek istediği “yaş şartı aranmaksızın emekli edilir” ibaresine o dönem karşı çıkan Fazilet Partisi Milletvekilleri arasında bugünün üst düzey AKP’lileri de vardı:
1) Salih Kapusuz Kayseri Milletvekili
2) Faruk Çelik Bursa Milletvekili
3) Mehmet Ali Şahin İstanbul Milletvekili
4) Bülent Arınç Manisa Milletvekili
Bunların haricinde şimdiki TBMM Başkanı Cemil Çiçek (Ankara) ve 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül (Kayseri) Fazilet milletvekili sıfatıyla kıyım düzenlemesine karşı çıkmıştı.

 MİLLET GAZETESİ
<< Önceki Haber Bülent Arınç yıllar önce bakın neye karşı çıkmış! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER