Bulgaristan'daki yerel seçimleri iktidardaki GERB partisi kazandi


Bulgaristan'da dün yapılan yerel seçimlerde Sofya, Burgas ve Kırcali gibi il merkezlerinde şu andaki belediye başkanları ilk turda kazandı. Kesin olmayan sonuçlara göre iktidardaki GERB, en çok yerel yönetim kazanan parti oldu. GERB partisi yüzde 32, Bulgar Sosyalist Partisi yüzde 13, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Haklar ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) yüzde 12, Reform Bloku yüzde 9 oy aldı.

Sofya'nun GERB partili kadın Belediye Başkanı Yordanka Fandıkova oyların yaklaşık yüzde 60'ını alarak en yaın rakibine 50 puan fark atarak yeniden seçildi. Kırcali'de HÖH üyesi Hasan Aziz, yüzde 50'in üzerindeki destek ile 4. kez seçildi. GERB üyesi Burgas Belediye Başkanı Dimitır Nikolov, ülke genelinde en net galibiyet alan belediye başkanı aldı. (yüzde 84)

SANAL OY İÇİN YAPILAN REFERANDUMA KATILIM YÜZDE 50'Yİ AŞMADI

Yerel seçimlere katılım oranı yüzde 46,5 olurken, sandık başına kadar giden birçok seçmen referandum için oy kullanmadı ve katılım yüzde 35'de kaldı. Katılımcıların çoğunluğu "Uzaktan sanal olarak oy kullanılabilmesini destekliyor musunuz?' sorusuna evet dedi. Buna rağmen katılım yüzde 50'ye ulaşamadığı için yasalaşmadı. Söz konusu uygulama mecliste ele alınacak.

Referandumla yerel seçimler arasındaki katılım farkı, halkın yeterince bilgi sahibi olmamasına bağlanıyor. Birçok yerde referandum için oy pusulası sadece talep edenlere verildi.

SEÇİM YASAKLARINI İHLAL EDEN BAŞBAKANA CEZA YOK

Bu arada Merkez Seçim Komisyonu, Başbakan Boyko Borisov'un seçim günü kime oy attığını söylemesi üzerine tahkikat yaptı fakat Borisov'u cezalandırmaya gerek görmedi.

HÖH, ALDIĞI OYDAN MEMNUN

Haklar ve Özgürlükler Hareketi ilk turda 31 belediye başkanlığı kazandı, 23'ünde ikinci tura kaldı. HÖH lideri Lütvi Mestan, bu seçimlerde 1997 yılından bu yana en güçlü sonucu elde ederek 320 ila 350 bin kişinin desteğini aldıklarını kaydetti. Mestan, partiyi siyasi arenadan 'süpürmek' isteyenler emellerine ulaşamadığına değinerek, "HÖH son parlamento seçimlerine göre hakikaten oy kaybetti, fakat bu siyasi bir oy kaybından ziyade, ikamet zorunluluğundan dolayı partiden alınan 120 bin oydan kaynaklanıyor. Bu uygulama sadece Bulgaristan'da var ve insanların anayasal haklarının uygulamasını engelliyor." diye konuştu.

Bulgaristan'da yerel seçimlerde sadece ülke içinde ikamet eden vatandaşlar oy verebiliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Bulgaristan'daki yerel seçimleri iktidardaki GERB partisi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER