Bursa'daki yangında acı tablo: 170 hektar ormanlık alan yandı

Bursa'daki yangında acı tablo: 170 hektar ormanlık alan yandı

Bursa'da, geçtiğimiz günlerde Çağrışan, Göynüklü, Aksungur köylerinde çıkan orman yangınında zarar gören alanın 170 hektar olduğu belirtildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından, Bursa'da yayın yapan 'Bursadabugun.com' isimli internet sitesine gönderilen yazılı açıklamada, yangının detayları ile ilgili bilgi verildi. Orman yangın ihbarının 177'ye 17.30'da geldiğinin belirtildiği açıklamada, şöyle denildi: "Aynı gün aynı saatlerde Kumla'da çıkan orman yangına müdahale eden helikopterimiz Mudanya yangını ihbarı üzerine Mudanya yangınına 17.30'da dönüş yaparak, iniş yapmadan doğrudan müdahale etmiştir. Yangına ilk müdahale havadan söndürme helikopterimizce saat 17.45'te 15 dakikada yapılmıştır. Yangında 5 adet söndürme helikopteri, 15 adet ilk müdahale aracı, 50 adet arazöz, 20 adet su ikmal aracı, 5 adet dozer, 258 yangın söndürme işçisi görev yapmıştır. Yangın pazar günü sabaha karşı saat 04.00 da kontrol altına alınmıştır.30 Ağustos günü rüzgârın etkisiyle yer yer yeniden parlamalar olmuş, ekiplerimiz anında müdahale ederek söndürmüştür."

"YÜZLERCE EV YANMAKTAN KURTARILDI"

Yangından zarar gören alanda tespit çalışmalarının hassas GPS ölçüm aleti CORS ile yapıldığı ifade edilen açıklama, şöyle devam etti: "Zarar gören alan 170 hektar olarak belirlenmiştir. Yangına katılan ekiplerimizce yangına müdahale 15 dakikada yapılmış olup, ekiplerimizin fedakâr çalışmaları ve etkin müdahale sayesinde yanan orman alanın etrafındaki Çağrışan, Göynüklü, Nilüfer ve Aksungur mahallelerinde yüzlerce ev yanmaktan kurtarılmıştır. Yanan orman alanı yangın karşı en hassas ağaç türü olan kızılçam sahasıdır. Yangında zarar gören ağaçların tamamı yaklaşık 2 aylık bir sürede boşaltılacaktır. Yanan ağaçların sahadan çıkartılmasından sonra (Ekim sonu-Kasım başı) 2015 yılı içerisinde iklim ve toprak şartları uygun oldukça arazi hazırlığı yapılacaktır. Dikimler sonbaharda başlayarak 2016 Nisan sonuna kadar bitirilecektir.

Yanan sahanın Ağaçlandırma Ön Proje Çalışmaları tamamlanmış olup 170 Hektar Yanan Alanın 100 Hektarında fidan dikilerek ağaçlandırma, 70 Hektarlık kısmında tohum ekimi yöntemi ile ağaçlandırma yapılacaktır… Ülkemizin herhangi bir yerinde çıkan orman yangınlarında zarar gören alanlar başka bir maksatla kullanılmamış, aksine yılı içerisindeki yeniden ağaçlandırılmaktadır." CİHAN
<< Önceki Haber Bursa'daki yangında acı tablo: 170 hektar ormanlık alan yandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER