Büyükerşen'den AK Partililere: Yunus Emre küfe değil odun taşır


Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Belediye Meclis toplantısında AK Partili belediye meclis üyelerine Yunus Emre dersi verdi. Eskişehir'in Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasının ardından ajans yönetim kurulandan istifa etmesini eleştiren AK Partililere cevap veren Büyükerşen, "O yıl Yunus Emre anması için hazırlanan bir torba ve içinde verilen kitap ve tabağı gösterdim. Torbanın üstündeki görselde; Amerikan bezinden yapılmış çuval gibi bir şey yapılmış, üstünde de Eskişehir Valiliği yazıyor. Torbanın üstünde sırtında küfe taşıyan bir Yunus Emre figürü var. Halbuki Yunus Emre küfe taşımaz sırtında odun taşır ve bunun çok anlamı vardır. Bu örneği göstererek, 'böyle yapacaksanız bu iş olmaz, ajans da böyle yapacaksa olmaz, bu torba gibi olacaksa ben yokum' dedim." ifadelerini kullandı.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı olağan toplantısında Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile AK Partili belediye meclis üyeleri arasında Yunus Emre polemiği yaşandı. Eskişehir'in Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasının ardından kurulan Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı yönetim kurulu üyeliğine alınan Yılmaz Büyükerşen, daha sonra dönemin Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir ile yaşadığı tartışma sonrası yönetim kurulu üyeliğinden istifa etti. Meclis toplantısı gündeminde AK Partili belediye meclis üyelerinin Büyükerşen'i ajans yönetim kurulundan istifa etmesini eleştirmesi üzerine Büyükerşen, yanında getirdiği tanıtım broşürü ve hazırlanan Türk Dünyası heybesini AKPartililere gösterdi.

Başkan Yılmaz Büyükerşen ilk toplantıda Vali Kadir Koçdemir, çeşitli oda ve STK temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildiğini ve toplantıda amblem ve logo belirleme aşamalarının bir yarışmayla belirlenmesi gerektiğini dile getirdiğini söyledi. İkinci toplantıda bu önerisinin dikkate alınmadan logonun belirlendiğini kaydeden Büyükerşen, "Şu an bildiğiniz kavuk figürünün olduğu logo televizyonlarda Mehmet Ali Erbil'in oynadığı bir dizideki Basur Kralı'nın giydiği kavuğun aynısıdır, itiraz etmek zorunda kaldım." ifadelerini kullandı.

Dönemin Valisi Kadir Koçdemir ile aralarında tartışma yaşandığını anlatan Büyükerşen, şöyle devam etti: "Vali Koçdemir'e bu şehirdeki festivallerin ses getirmesi için farklı çalışmalar yapmamız gerektiğini anlattım. Ve o yıl Yunus Emre anması için hazırlanan bir torba ve içinde verilen kitap ve tabağı gösterdim, torbanın üstündeki görselde; Amerikan bezinden yapılmış çuval gibi bir şey yapılmış, üstünde de Eskişehir Valiliği yazıyor, bakın verdiğimiz paralarla neler yapıyorlar, Yunus Emre'ye verdiğimiz değer bu mudur diye sordum ve bu nedenle de anma törenlerine de katılmadığımı anlattım. Torbanın üstünde sırtında küfe taşıyan bir figür var, halbuki küfe taşımaz sırtında odun taşır ve bunun çok anlamı vardır, bunun içinde çeşitli kitaplar var, bu örneği göstererek 'böyle yapacaksanız bu iş olmaz, ajans da böyle yapacaksa olmaz, bu torba gibi olacaksa ben yokum. Eğer kültür başkenti isek, Yunus Emre'ye yaptığımızı gibi yapmayın' dedim ve Vali bağırmaya başladı, ben de sesimi yükseltmek ve saygısızlık yapmak istemediğim için böyle bir çalışma sistemini kabul etmeyeceğimi belirterek istifa ettim." CİHAN
<< Önceki Haber Büyükerşen'den AK Partililere: Yunus Emre küfe değil... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER