Çavuşoğlu: Projelerimiz sadece bizi değil Avrupa ve Asya'yı da ilgilendiriyor


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan'ın ortak yürüttüğü projelerin sadece üç ülkeyi değil, bölgeyle birlikte Avrupa ve Asya'yı da yakından ilgilendirdiğini söyledi. Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı sonrası gerçekleştirilen ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu,"Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ın merkezinde, kalbinde olduğu projeler bölge için de önemlidir. Bunlar esasen Asya'yı Avrupa'ya bağlayan önemli projelerdir." dedi. Bakan Çavuşoğlu üç ülkenin partner olduğu Güney Gaz Koridoru ve Trans Anadolu Doğal Gaz Hattı(TANAP) projelerini kastederek " Avrupa'nın enerji ihtiyacını, özellikle enerji güvenliğini sağlayan ve karşılayabilecek projelerdir" dedi. TANAP projesine her üç ülkenin de özel önem verdiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, söz konuş projenin inşası için öngörülen tarihi öne aldıklarını söyledi.

Üç ülke dışişleri bakanlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantının oldukça verimli geçtiğini belirten Çavuşoğlu,"Üç ülke arasındaki bu tür mekanizmalar sadece üç ülkenin karşılıklı çıkarlarını koruma ve geliştirme bakımından faydalı olmuyor. Bölgenin özellikle Güney Kafkasya'nın istikrarı ve ekonomik gelişmesi ve refahı için de çok önemlidir. Toplantılarda bölgeyi ilgilendiren ekonomik, siyasi, askeri birçok konu ele aldık." dedi.

Dışişleri bakanlarının katılımıyla Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu(BTK) projesi ile ilgili sahada incelemelerde bulunacaklarını belirten Çavuşoğlu, Londra'yı Pekin'e bağlayacak söz konusu projenin, yıl sonuna kadar tamamlanacağını söyledi. Çavuşoğlu BTK'yı kastederek" Bölgedeki ticaretin ekonomik gelişmenin önündeki ulaşım engelini de bu şekilde kaldırmış olacağız." ifadesini kullandı.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Mikhail Janalidze de yaptığı konuşmada, toplantıda üç ülkeyi ilgilendiren bütün stratejik konuları ele aldıklarını ve yeni işbirliği konularında bölgesel potansiyeli en iyi şekilde değerlendirme adına karşılıklı fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ise söz konusu üç ülkenin, doğal coğrafi konumundan dolayı transit taşımacılık konusunda önemli avantajlara sahip olduğunu ifade etti. Memmedyarov, lojistik avantajın daha iyi kullanılabilmesi amacıyla telekomünikasyon hatlarının ve nakliyat alt yapısının yenilenmesi konusunda işbirliği yapılması gerektiğini bildirdi.

ORTAK DEKLARASYON İMZALANDI

Türkiye–Azerbaycan–Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı sonrasında bakanların katılımıyla ortak deklarasyon imzalandı. Beşincisi gerçekleştirilen söz konusu toplantının deklarasyonun da daha önce görüşülen ve mutabakata varılan konulardaki gelişmeler, her üç ülkenin ortak menfaatleri doğrultusunda yürütülen projelerin son durumları ve takip edilecek yol haritası hakkında bilgiler yer aldı.

CİHAN
<< Önceki Haber Çavuşoğlu: Projelerimiz sadece bizi değil Avrupa ve... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER