CHP'li Çam: Suriye'de akan kanı durduracak girişimlerin istenmeyen aktörü olduk


CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Türk dış politikasının yanlış strateji içinde olduğunu savundu. Çam, "Esed gitsin saplantısıyla bölgenin cehenneme dönmesine katkı sağladınız. Terör örgütlerine destek verildi. Sonuç; Suriye halkı kaybetti, biz kaybettik, Suriye'deki Türkmen kardeşlerimiz kaybetti. Suriye'de akan kanı durduracak girişimlerin istenmeyen aktörü oluyoruz." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Dışişleri Bakanlığı'nın bütçe görüşmesine katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir sunum yaptı. Çavuşoğlu'nun sunumunun ardından söz alan milletvekilleri, AK Parti'nin dış politikasını eleştirdi.

CHP'li Musa Çam, AK Parti'nin dış politikasının 'bölgede savaş, dünyada cihat' anlayışı üzerinde yükseldiğini iddia etti. Çam, "Biz 'barış' diyoruz, AKP 'savaş' diyor. AKP, Suudi, Katar, Vahabi, Selefi sözcülüğü için dış politika yapıyor. Son yıllarda komşularımızla huzur ve barış ortamı yıkılırken, AKP buna çanak tuttu, yangına benzinle koştu. Sonuç ortada; önce sınırlarımız, sonra ülkemizin çeşitli şehirleri dünyanın en kanlı ve şiddetli alanlarına dönüştü. AKP'nin dış politikası, Türkiye'nin bölgesel ve küresel saygınlığını sıfırladı. Bu da yetmedi, ülkemizin terör destekçisi ülke olarak algılanmasına neden oldu. Irak'ın toprak bütünlüğünü ihlal ettiğimiz gerekçesiyle BM'lere şikayet edileceğimiz kimin aklına gelirdi? Suriye'deki terör örgütlerine silah gönderdiğimiz BM Güvenlik Konseyi'nde konu olacağımız kimin aklına gelirdi? 'Esed gitsin' saplantısıyla bölgenin cehenneme dönmesine katkı sağladınız, terör örgütlerine destek verildi. Sonuç; Suriye halkı kaybetti, biz kaybettik, Suriye'deki Türkmen kardeşlerimiz kaybetti. Suriye'de akan kanı durduracak girişimlerin istenmeyen aktörü oluyoruz." ifadelerini kullandı.

MUSUL ESKİ BAŞKONSOLOSU, ÇAVUŞOĞLU'NA SURİYE'Yİ SORDU

Komisyonda söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı, Musul eski Başkonsolosu Öztürk Yılmaz ise Suriye konusunda tespitler yapmak istediğini aktardı. Yılmaz, Türkiye'nin ABD ile Esed'in gönderilmesi konusunda fikir birliğine vardığını; ancak bu öncelik konusunda sonradan ters düşüldüğünü anlattı. ABD'nin önceliğinin; bölgeden IŞİD'ten temizlenmek olduğunu söyleyen Yılmaz, Türkiye'nin ABD ile PYD konusunda da ters düştüğünü ifade etti. CHP'li Yılmaz, iki küresel gücün önceliğinin Esed'in gönderilmesi olmadığının altını çizdi. "Muhaliflerin gücünün kaybettiği bir ortamda bizim önceliğimiz ne olacak?" diye soran Yılmaz, Mevlüt Çavuşoğlu'na, "Böyle bir ortamda Suriye politikamızda ne tür bir çıkış yolu bulacağız? Suriye'deki iç savaşın sonlandırılması konusunda nasıl bir rol üsteleneceğiz?" sorularını yöneltti. CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Çam: Suriye'de akan kanı durduracak girişimlerin... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER