Çiftçiye kötü haber

1,4 milyar lirası faiz 2,4 milyar lira elektrik borcu olan çiftçiye, bir kötü haber de hükümetten geldi. Borç ödenene kadar tarımsal destek ödemesi yapılmayacak.

Çiftçiye kötü haber

Tarımsal sulama nedeniyle ağır borç yükü altında olan çiftçinin tarımsal destek çilesi bu yıl da sürecek.

Çünkü Bakanlar Kurulu, 8 Mayıs’ta “Tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere bu borçları ödeninceye kadar 2015'te yapılması gereken tarımsal destekleme ödemeleri yapılmaz” hükmünü içeren bir karar aldı. Karar, Cumhurbaşkanı onayıyla dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Geçen yıl mahsup vardı

Geçen yıl da aynı yönde karar alan Bakanlar Kurulu, daha sonra tahsilat için bu borçları tarımsal destekten mahsup etmeyi öngören bir karar daha almıştı. Bu yıl ise yeniden “borcu olana destek ödenmeyecek” kararı çıkarılması tarım kesimini şoka uğrattı. Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal, halen çiftçinin bu tür borcunun 1 milyar lirası anapara 2 milyar 370 milyon lira olduğunu açıkladı. Uysal, faiz yükünün yanı sıra elektrik faturasında yüzde 45,5 vergi ve katkı bulunduğunu, bunun da çiftçinin borcunu katladığını ifade etti.

'AB'de 11 bizde 23 cent'

Çiftçinin tarımsal sulamada kullandığı elektrikten yüzde 18 KDV, yüzde 19 kayıp-kaçak, yüzde 5 belediye, yüzde 1 fon payı alındığını kaydeden Uysal, “Avrupa Birliği ülkelerinde çiftçi 11 euro cent’e, biz 23 cent’e elektrik kulla-nıyoruz” dedi. Uysal, zaten zor şartlarda geçimini sağlayan çiftçinin elektrik borcu için tarımsal desteği kesildiğinde çok zor duruma düşeceğini ifade etti.

Çoğu kesintiye gidecek

Hükümetin 2015 yılı için ödeyeceği tarımsal destek miktarı 10,1 milyar lira. Çiftçinin destek almasına engel olacak borç tutarı düşünüldüğünde desteğin 4’te 1’inin kesilmesi gündeme gelecek.

Hasat zamanı sıkıntı doğar

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, desteklerin kesilmesi kararının hasat zamanına denk gelmesi nedeniyle çiftçinin sıkıntıya düşeceğini söyledi. Yetkin, şöyle devam etti: "Sorun böyle çözülmez. Çözümü yapılandırma olabilir, normal koşullarda taksitlendirilebilir."

<< Önceki Haber Çiftçiye kötü haber Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER