Çin savunma bütçesini yüzde 7 ila 8 artıracak


Son yıllarda savunma alanında attığı adımlarla adından sıkça söz ettiren Çin, savunma bütçesini bu yıl yüzde 7-8 oranında artıracağını duyurdu. Çin'in geçen yılki savunma harcamaları yüzde 10,1 artarak 887 milyar yuan (136 milyar dolar) olmuştu.

Başkent Pekin'de yarın başlayacak yıllık olağan Çin Milli Meclisi (NPC) toplantısı öncesi konuşan NPC sözcüsü Fu Ying, söz konusu artışın Çin'in savunma ihtiyaçları ve mali gelirine uygun olduğunu kaydetti. Fu, savunma bütçesinin net rakamının yarın başlayacak 12. NPC'in 4. Oturumu'nda açıklanacağını ifade etti.

Çin'in bu yılki savunma bütçesindeki artış, 2010 yılındaki yüzde 7,5'lik yükselmenin ardından en düşük artış olacak. Geçen yıl yüzde 6,9 büyüyen Çin ekonomisinin bu yılki askeri bütçedeki artışın düşük olmasında etkili olduğu belirtiliyor. Çin Başbakanı Li Keqiang, yarınki meclis toplantısında ülkesinin ekonomik büyüme hedefini açıklayacak. Çin medyasına göre bu oranın yüzde 6,5 ile 7 arasında olması bekleniyor. Li, geçen yılki büyüme hedefini yüzde 7 olarak açıklamıştı.

Çin'in askeri bütçesinin askeri yapılanma ve Çin'in ekonomik durumuna göre ayarlandığını ifade eden Fu, geçen yıl, Çin Cumhurbaşkanı ve aynı zamanda ordunun da başkomutanı olan Xi Jinping'in Çin ordusunun (PLA) milli egemenliği ve aynı zamanda dünya barışı korumak için çaba göstereceğini söylediğini hatırlattı. Fu, bu yıl askeri modernizasyon atılımı yaptıklarını ve bunun da bir faktör olduğu dile getirdi.

Çin'in savunma bütçesi, Doğu ve Güney Çin Denizi'ndeki tartışmaları adalar konusunda Pekin ile sorun yaşayan bölge ülkeleri tarafından yakından izleniyor. Pekin yönetimi geçen ay Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı adalara karadan havaya füze sistemini konuşlandırmıştı.

Cumhurbaşkanı Xi, Çin ordusunun modern çağa göre modernize edileceğini bildirmiş ve yeni yapılanma neticesinde orduda yaklaşık 300 bin kişilik kesintiye gidilmişti. Nanjing Askeri Bölge eski komutan yardımcısı Korgeneral Wang Hongguang Perşembe günü meclisin danışma konferansı çerçevesinde yaptığı konuşmada, Çin ordusunun modernizasyon çabaları kapsamında işlerini kaybedecek 300 bin personelin tazminatını karşılamak için yüzde 20'lik bir atışın gerekli olduğunu söylemişti.

Çin'de 'iki toplantı" olarak bilinen yıllık olağan Çin Halk Siyasi Danışma toplantısı ve Çin Milli Halk Meclisi toplantısı ülkenin en önemli iki siyasi etkinliği konumunda bulunuyor. Siyasi danışma toplantısı 3 Mart'ta başlamıştı. Toplantılar iki hafta sürüyor. CİHAN
<< Önceki Haber Çin savunma bütçesini yüzde 7 ila 8 artıracak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER