Çinli muhalif gazetecinin 7 yıllık cezası 5 yıla indirildi


Sağlık sorunları olan 71 yaşındaki Çinli muhalif kadın gazeteci Gao Yu'ye verilen 7 yıllık hapis cezası 5 yıla indirildi.

Kalp rahatsızlığı olan ve aynı zamanda Alman medyasından DW'nin eski çalışanı Gao, nisan ayında 'devlet sırlarını sızdırmak' suçundan yargılanmış ve mahkeme yedi yıl hapis cezası vermişti. Pekin'deki temyiz mahkemesinde yeniden görülen davada hâkim, Gao'ın cezasını 5 yıla indirdi. Gao, 2013 yılında "gizlilik derecesi yüksek bir belge" olarak adlandırılan "9 numaralı belge"yi merkezi ABD'de olan bir web sitesine ilettiği iddia edilmişti. Çin devlet televizyonu CCTV de, Gao'un, "suçunu itiraf ederken" kaydedilmiş görüntülerini yayınlamıştı.

Kararın kendileri için hala daha iyi bir karar olduğu söyleyen Gao'un avukatı Mo Shaoping, temyizin kararını, 'durumdaki hafif bir iyileşme'ye bağladı. Mo, müvekkilinin sağlık durumunda bir değişiklik olmadığını ve hala kötü olduğunu da ifade etti.

Temyiz mahkemesi, cezayı iki yıl indirgemesindeki nedeni açıklamazken, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (HRW) aktivist Maya Wang ise temyiz mahkemesinin kararında uluslararası baskıların etkili olduğunu savundu.

Mahkemenin, sağlık sorunlarından dolayı Gao'ın cezasını açık hapishane ya da ev hapsine çevirme ihtimalinin de olduğu belirtiliyor.

Araştırmacı gazeteciliğiyle tanınan Gao, Çin Komünist Partisi'ne ait belgeleri, ABD'deki Çin dilinde yayın yapan Mingjing News web sitesine göndermişti. "9. Nolu belge" olarak bilinen belgede, "Batılı tarzdaki özgür basın ve bağımsız sivil toplumun tehlikeleri" konusunda Çinli liderlere uyarılar yer alıyordu. Temyizden önceki mahkeme Gao'un, "kanunsuz şekilde devlet sırlarını yabancılara temin" etmekle suçlamıştı. Ancak Gao ve Mingjing News bu iddiaları reddetmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Çinli muhalif gazetecinin 7 yıllık cezası 5 yıla indirildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER