Çocuklar, Yumurcak Tv'yi izlemek için bilgisayar istiyor


Türksat tarafından ekranları karartılan Samanyolu Yayın Grubu'na bağlı çizgi film kanalı Yumurcak TV izleyicisi çocuklar, aileleri ile sorunlar yaşıyor. Çocuklar ailelerinden kanalı takip etmek için bilgisayar isterken uzmanlar, 'sosyolog veya psikologlara danışın' uyarısında bulunuyor.

Yumurcak TV'nin Türksat'ta yayınlarının sona ermesi ile oluşan genel tabloyu değerlendiren, Sosyolog Mecit Alal, 3 ile 9 yaş arası çocukların oluşturduğu izleyici kitlesi ile kanalın aslında ailelerde bir pedagog veya eğitmen olarak ön plana çıktığını ifada ederek bugün gelinen noktada, bu ailelerin pedagog ve eğitmensiz bırakıldığını söyledi.

PSİKOLOG DESTEĞİ ALIN

Caillou, Can ve Niloya gibi çizgi filmler karakterlerini izleyicisi ile buluşturan Yumurcak TV ekranlarının kararmasının ardından 'Neden?' sorusuna cevap arayan miniklerin ebeveynlerinden bilgisayar istemeleri ise dikkat çekiyor. Sosyolog Alal, baba ve annenin çocukları ile olan diyaloglarına dikkat etmelerini ve bir psikologdan yardım almalarını öneriyor.

Alal, Yumurcak TV'nin hitap kitlesine bakıldığında bunların çocuklar olduğunun görüldüğünü, yaş gruplarına bakıldığı zaman ise hiçte korkulacak, zarar görülecek kesimler olmadığını hatırlatarak, "Dolayısı ile ilk olarak kanalın neden kapatıldığı merak konusudur. Böyle büyük bir girişimde bulunulduğunu zaman, bu işin uzmanları ile görüşmek lazım, pedagoglar ile çocuk psikologları ile özellikle sosyologlar ile bunun toplumsal yansımalarını görmek için bakmak lazımdı." dedi.

YUMURCAK TV'Yİ KAPATMAKLA EVDE BİR EĞİTMENİ SİLMİŞ OLDUNUZ!

Bugün çocuklara baktıkları zaman kitlesel olarak bir dönüşüm ve farklılaşma hareketi içinde olduklarını anlatan Alal, modern dünyanın içerisinde bunun önüne geçilemeyeceğini aktardı. Bu bağlamda en etkili, kitle iletişim araçlarının ve özellikle televizyonun önemi üzerinde duran Sosyolog Alal, şu bilgileri paylaştı: "Çünkü siz çocuğu televizyon ile baş başa bıraktığınız zaman, iki yönlü olarak, ya bir eğitmene teslim etmiş oluyorsunuz, ya da çok ciddi bir düşmana teslim etmiş oluyorsunuz. Yumurcak TV bu noktada çok önemli bir yerde duruyordu. Aile içerisinde, bir fert, bir pedagog, bir eğitimci gibi eğitim veren bir kanaldı. Dolayısı ile çocukların hem ahlaki gelişiminde, hem dil gelişiminde çok önemli bir yere sahipti. Siz bugün, bu kanalı kapatmakla aslında, evden bir eğitmeni, hatta bir pedagogu silmiş oldunuz."

ÇOCUKLAR ÜZERİNDE YANSIMALARI İLERİDE GÖRÜLECEK

Bugün belki fazla bir yansımasının görülemeyeceğini sözlerine ekleyen Alal, yarın bu çocukların bir kuşak, nesil olarak karşılarına çıktıklarında ne gibi olumsuzluklarla karşılaşacaklarını ise bilemediklerini, o gün geldiğinde telafinin zor olabileceğini savundu. Alal, şöyle konuştu: "Belki imkansız bir adım atıldığı için geri dönüşümü olmayabilir. O yüzden bu günden düşünmek lazım, ailelere bu noktada çok iş düşüyor. Ne yapacaklar? Bunu nasıl telafi edecekler? Çünkü, başta söyledik bu kanalın bir öğretmen gibi görevi vardı, çocuklar üzerinde bir yönlendirme yetkisi vardı. Siz bunu kaldırdığınızda çocuğun daha farklı kitle iletişim araçlarının etkisinde bırakmış olursunuz. Dolayısıyla da genellikle duyduğumuz bilgisayar istenmesi çok doğal. Ama burada garip olan bir şey var; bilgisayarda nereye gireceğidir. Çünkü Yumurcak TV'de bir Niloya'ya, Caillou'ya baktığı zaman anne, babanın öğretemediği bir çok şeyi alıyordu. Hem ahlâki, hem dil gelişimi açısından çok önemli bir yere sahipti ama bugün bunları göremeyiz. Bilgisayar da bunu görebilir mi? Bilemeyiz. Çünkü orası bir derya, çocuğu siz oraya Salıverdiniz mi artık sizin kontrolünüzden çıkmış oluyor. Dolayısıyla siz bu noktada çocuğa ne öğretebilirsiniz? Ne kadar kontrol edebilirsiniz? Onu bir düşünmek lazım. Aslında televizyon bir aile kanalıdır. Siz çocuğunuzu rahatlıkla teslim edebilirsiniz. Bugün aileden bir fert çıkartıldı." CİHAN
<< Önceki Haber Çocuklar, Yumurcak Tv'yi izlemek için bilgisayar istiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER