Cumhurbaşkanı Akıncı'dan Rumlara 'sondaj' uyarısı


KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rumların Akdeniz'de yeni doğalgaz ihalesini sondaj safhasına taşımaması gerektiğini belirtti ve bunun müzakere sürecini olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

BM Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamada bulunan Mustafa Akıncı, "Müzakere süreci sadece konuşulan başlıklar ve konular ile sınırlı değildir. Müzakerelerdeki başlıklar ile ilgili görünmese de müzakere sürecini etkileyen unsurlar vardır. Örnek olarak enerji konusu müzakerelerde bir başlık olmamakla birlikte müzakere sürecini etkileyen bir konudur. Çünkü bu konuda geçmişte yaşananlar bilinmektedir, müzakere masası bu sebepten ötürü dağılmıştı ve benzeri bir durumun yaşanmaması kesinlikle hiçbir taraf arzu etmemektedir." dedi.

Kıbrıs'ta çözümün sağlanması halinde deniz altındaki doğalgaz zenginliklerinin Kıbrıs'taki her iki topluma ait olacağını ifade eden Akıncı, "Bu aynı zamanda Kıbrıs'ın geleceği için de son derece önemli bir değerdir. Denizin altındaki bu zenginlikleri gelecekte Kıbrıslılar hep birlikte işletecektir, çözümün maliyetine de katkı sağlayabilir. Ayrıca, belki Kıbrıs'tan Avrupa'ya doğru bir enerji koridoru tüm tarafların kazançlı çıkacağı bir ufuk yaratacaktır." ifadelerini kullandı.

Akıncı, "Bu zenginlik tüm Kıbrıslılara aittir ve bu zenginliği gelecekte en iyi şekilde değerlendirmek hepimizin görevidir. Şimdiden bir gerginlik meselesi haline dönüştürecek davranışlardan sakınmak gerekmektedir." dedi.

RUMLARA HELLİM UYARISI

Kıbrıslı Rumların, daha önce varılan mutabakata rağmen hellim konusunda bazı tadilatlar yapma gayretinde olduğunu da ifade eden Mustafa Akıncı, şöyle devam etti: "Bizim kaygımız sürece zarar verecek her türlü adımdan kaçınılmasıdır. 2016 yılı barış yılı olsun, bu konudaki kararlılığımızı sürdürelim çünkü bu başarılabilecek bir hedeftir. Bu hedefi gerçekleştirebiliriz ve gerçekleştirmeliyiz de. Ancak bunu yaparken de müzakere masasına zarar verebilecek davranışlar konusunda uyarıcı olmak gereğini hissediyorum."

Espen Barth Eide ise Pazartesi günü iki liderin bir araya geleceğini hatırlattı. "Bazen şeytan ayrıntılarda gizlidir." diyen Eide, bu zamana kadar varılan mutabakatları artık ayrıntılarıyla kağıda dökmek istediklerini ifade etti.

Bu arada Mustafa Akıncı, siyasi parti temsilcilerini kabul etti ve kendilerine müzakere süreciyle ilgili bilgi verdi. CİHAN
<< Önceki Haber Cumhurbaşkanı Akıncı'dan Rumlara 'sondaj' uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER