"Daha sonra terk etmemek için ihtiyaca göre cins köpekler seçilmeli"


Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Odası Başkanı Mustafa Yıldız, köpek sahibi olmak isteyenlerin öncelikle ne amaçla köpek edineceğine karar vermesi gerektiğini söyledi. Amacı dışında alınan köpeklerin ise bir süre daha terk edildiğini belirten Yıldız, bunun için köpek alırken çok iyi düşünülmesi önerisinde bulundu.

Yıldız, yakın koruma, alan koruma, oyun, bekçi amaçlı sahiplenilecek çok farklı cins köpekleri olduğunu ifade etti. Bir Kangal cinsi çoban köpeğinin apartmanın apartmanda beslenemeyeceğini dile getiren Mustafa Yıldız, şu bilgileri verdi: " Kangal yetişkin olunca 20-30 kilometre günde yürüyebilir. Kangalı apartmanın 10. katında beslemek hem size hem de sahibine bir eziyettir. Kangal çok iyi bir çoban ve alan koruma köpeğidir. Bekçi köpeği ve de yakın koruma köpeği olarak en güzel köpeklerden biride Alman Kurdu'dur. Av köpeği için Seter iyi bir seçimdir. Bekçilik için Fino'lar da idealdir. Golden ırkı köpekler oyun köpeğidir. Finolar yanında ayrıca ev yada bahçede Terrier , King Charles gibi köpekler beslenebilir."

Köpek edinirken gelişigüzel değil, ihtiyaca göre seçilmesi ve bu konuda bir uzmana danışılmasının hem sahibi, hem de köpek için önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, açıklamasını şöyle tamamladı: "Bir hevesle alınan ama daha sonra sokağa bırakılan köpekler, bu gün şehirlerde en büyük sokak hayvanları sorununu oluşturuyor. Bu bakımdan köpek alırken çok iyi düşünmek ve onu hayatı boyunca sahiplenmek insani bir görevimizdir. Köpeklerde yuvalarından ayrılmak istemez ve ayrıldıklarında acı duyarlar." CİHAN
<< Önceki Haber "Daha sonra terk etmemek için ihtiyaca göre cins köpekler... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER