Danimarka ve İsveç, sınır kontrollerini en kısa zamanda kaldırma sözü verdi


İsveç'in Danimarka sınırında, Danimarka'nın da Almanya sınırında kontrollere başlamasının ardından üç ülkeden bakanlar Brüksel'de bir araya geldi.

AB Komisyonu'nun göçten sorumlu üyesi Dimitri Avramopulos; İsveç Adalet ve Göç Bakanı Morgan Johannson, Danimarka Göç ve Entegrasyon Bakanı Inger Støjberg ve Almanya Devlet Bakanı Ole Schröder ile Brüksel'de sınır kontrollerini görüştü.

Toplantının ardından açıklama yapan Avramopulos, "Schengen kapsamında vatandaşların ve malların serbest dolaşımının korunması prensibi üzerinde anlaştık. İstisnai bazı önlemler alındı. Bunların asgari düzeyde tutulması ve en kısa sürede de durumun normale dönmesi üzerinde anlaştık. Bunun için mülteci akınının yavaşlaması gerekiyor. AB'ye üye olan 28 ülkeyle birlikte çözüm aranmalı." dedi.

Alman Bakan Schröder ise mülteci akınının yavaşlaması için özellikle Yunanistan-Türkiye sınırında işleyen bir kontrol sistemin olması ve mültecilerin üyelere yeniden dağıtılması yönündeki uzlaşmanın da uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

İsveç Adalet ve Göç Bakanı Morgan Johannson ise mültecilerin AB içinde ulaştığı ilk ülkede iltica başvurusun yapmasını öngören Dublin Anlaşması'nın uygulanması ve mülteci aknının yavaşlatılması için diğer önlemlerin alınmasını istedi.

Danimarka Göç ve Entegrasyon Bakanı Inger Støjberg de sınırlardaki değişimleri saat saat izlediklerini ve gerekirse mültecileri taşıyan araçlar hakkında işlem yapabileceklerini ifade etti. CİHAN
<< Önceki Haber Danimarka ve İsveç, sınır kontrollerini en kısa zamanda... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER