Denizde kaybolan gence mahkeme 'kayıp değil' dedi


Kumburgaz'da 17 Ağustos 2014'te kiraladıkları deniz bisikletiyle kaybolan 4 kişi için gaiplik davası açıldı.
Farklı mahkemelerde görülen davalarda kayıp 3 kişi için kayıp ilanı verilirken, biri için açılan dava reddedildi.

Kamiloba sahilinde kiraladıkları deniz bisikletiyle denize açılan Serdar Demir, Doğan Demir, Şükrü Kahraman, Yusuf Büyükizgi ve Mikail Çelik bir daha geri dönememişti. Yapılan arama çalışmalarında olaydan bir hafta sonra Marmara Adası yakınlarında Serdar Demir'in cesedine ulaşılmıştı. Diğer 4 kişi ise bulunamamıştı.

Olayın ardından kayıp kişilere deniz bisikletini kiralayan Sinan Önügören hakkında Taksirle birden çok kişinin ölümüne neden olduğu gerekçesi ile 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. 18 ay önce denizde kaybolan 4 kişinin aileleri ise yakınlarının kanunen kayıp sayılması için gaiplik davası açtı.

4 ADET GAİPLİK DAVASI AÇILDI, BİRİ REDDEDİLDİ

Doğan Demir, Şükrü Kahraman ve Yusuf Büyükizgi'nin yakınlarının Büyükçekmece 3. Sulh Hukuk, Küçükçekmece 2. ve 4. Sulh Hukuk mahkemelerinde açtıkları gaiplik davaları devam ederken, Mikail Çelik'in annesi Mine Çelik'in Büyükçekmece 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açtığı gaiplik davası reddedildi.

Demir, Kahraman ve Büyükizgi'nin kayıplığı ile ilgili açılan davalarda mahkemeler, bu kişilerin son olarak 17 Ağustos 2014 tarihinde görüldüğünü, bu kişileri görenlerin veya duyanların mahkemeye veya bu kişilerin yakınlarına haber vermesini içeren birer ilan yayınladı.

Mikail Çelik'in annesi Mine Çelik'in açtığı davada ise mahkeme davayı reddederek ilana çıkmadı. Mahkeme, Türk Medeni Kanunu'nun 33. Maddesinde "Gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az 1 yıl veya son haber alım tarihinin üzerinden en az 5 yıl geçmiş olması gerekir." şeklindeki ibarede 5 yıl ibaresini baz alarak gaiplik kararı istenen Mikail Çelik'in son haber alım tarihi üzerinden 5 yıl geçmediğinden, dosya da sübut bulunmadığı kanaatiyle reddine karar verdi.

KARAR TEMYİZ EDİLDİ

Davası reddedilen Mine Çelik, avukatı aracılığıyla kararı temyiz etti. Temyiz dilekçesinde Mikail Çelik'in 17 Ağustos 2014 tarihinde Kumburgaz'da deniz bisikleti kiralayarak denize açıldığını, kendisinden bir daha haber alınamadığı belirtilerek, Mikail Çelik ile beraber denize açılan Serdar Demir'in cesedinin ise bir hafta sonra bulunduğu belirtildi. Çelik ile birlikte diğer 3 kişinin de cesedine hala ulaşılamadığını hatırlatan dilekçe de "Bilirkişi marifetiyle yapılan incelemeler sonucu; artık kayıplara ulaşılamayacağı konusunda karar verilmiş ve sonrasında arama çalışmaları sonlandırılmıştır. Artık kayıplara canlı ulaşılabilmesinin imkânı kalmamıştır. Kaldı ki olaydan yaklaşık 1 hafta sonra Serdar Demir'in cenazesine ulaşılmış olması diğer kayıpların da ölmüş olabileceği ihtimalini güçlendirdiği için arama çalışmalarına son verilmiştir" dedi.

Dilekçede, "Kararda ifade edildiği şekilde 5 yıllık değil, 1 yıllık süre söz konusudur. Olayımızda ölüm tehlikesinin üzerinden 1 yıllık süre geçmiştir. Olayımızda kuvvetli ihtimalle ölüm söz konusudur. Yerel mahkeme konuyu ayrıntılı şekilde incelememiş, dilekçenin girişindeki birkaç cümleyi hüküm kurmak için yeterli görerek davayı reddetmiştir." görüşüne yer verildi.

Dilekçede Mikail Çelik ile birlikte kaybolan diğer üç kişinin aileleri tarafından açılan gaiplik davalarında mahkemelerin ilan aşamasına geçtiği hatırlatıldı. Yerel mahkemenin gaiplik talebinin reddi yönündeki kararının bozulmasına karar verilmesi istendi.
CİHAN
<< Önceki Haber Denizde kaybolan gence mahkeme 'kayıp değil' dedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER