Dershane kaosu merdiven altı eğitimi patlattı!

Dershane sayısı azalınca merdivenaltı eğitim patladı. Mühendis, tıp mezunu hatta işletmeci özel ders vermeye soyundu. Dershane fiyatları 3000 TL civarında değişirken merdivenaltı kurslarda fiyatlar 6000 TL'den başlıyor.

Dershane kaosu merdiven altı eğitimi patlattı!

Meydan Gazetesi'nden Burak Kılıç'ın haberine göre, Dershaneleri kapatmayı ya da zorla dönüştürmeyi hedefleyen kanun en çok velinin cebini vurdu. Dershane sayısı azalıp, kurs ihtiyacı da karşılanmayınca merdivenaltı kurslar birden patladı. Merdivenaltı kursların fiyatları özel okul fiyatlarıyla yarışıyor. Veliler zor durumda.

MÜHENDİS, TIPÇI VE İŞLETMECİ ÖĞRETMEN OLDU

Lise ve üniversiteye hazırlık kursu ihtiyacı için çözüm bulamayan veliler devlet okullarındaki kursa da güvenmeyince merdivenaltı özel kursların sayısında patlama yaşandı. Ortaya çıkan büyük kurs talebi, farklı mesleklerdeki birçok kişiyi öğretmen yaptı! İstanbul Beylikdüzü'nde bir rezidansta daire kiralayan 5 arkadaş merdivenaltı butik dershanede talebe yetişmekte zorlanıyor. Ders veren öğretmenlerin hiçbirisi öğretmenlik mezunu değil. Kursun kurucusu biyomedikal mühendisi. Diğer öğretmenler; makine mühendisi, elektrik-elektronik mühendisi, tıp fakültesi son sınıf öğrencisi ve işletme mezunu isimler.

6000 TL'DEN BAŞLIYOR

Merdivenaltı rezidans kursun fiyatları da el yakıyor. Bire bir özel dersler derse göre 80-90-100 TL fiyatlara verilirken, merdivenaltı sınıfta eğitim görmek isteyen bir öğrenci 6000 TL'yi gözden çıkarmak zorunda. Özel kurs fiyatı halen kayıtları süren dershanelerde ise 3000 TL civarında. Fahiş fiyatlar karşısında veliler ise çaresiz durumda.

DEVLETİN ZARARI BÜYÜK

Kapanan dershanelerin artması, devleti bu kurumlardan alınan vergilerden de etti. Dershaneler 2013'te; 231 milyon 926 bin 441 lira katma değer vergisi, 17 milyon 618 bin 237 lira kurumlar vergisi, 1 milyon 897 bin 37 lira gelir vergisi, 133 milyon 649 bin 196 lira gelir stopajı ödedi. 1 Ocak 2014 itibariyle 47 milyon 890 bin 327 lira katma değer vergisi, 16 milyon 743 bin 754 lira kurumlar vergisi, 3 milyon 523 bin 393 lira gelir vergisi, 112 milyon 480 bin 426 lira gelir stopajı olarak açıklandı.

DERSHANELERE MEB PRANGASI

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının gecikmesi sebebiyle birçok dershane kapandı ve özel okula dönüştü. 4000 dershaneden geriye 1000 tane kaldı. AYM kararını tanımayan Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yeni yönetmelikte dershanelere yer vermemesi de hazırlık kursu sektörüne ikinci darbe oldu. Dershaneler “AYM kararıyla yola devam ediyoruz” dese de birçok veli çocuğunu dershaneye gönderip göndermeme konusunda kararsız kaldı. Dershane kayıtları önceki yıllara göre yarı yarıya düştü.

TEMEL LİSELER DE YETERSİZ

Dershanelerin yerine temel liseleri koymak isteyen MEB son yönetmelikte temel liselere üniversiteye ve liseye hazırlık kursu açma hakkı tanıdı. Ancak yönetmelikte bu kursun sadece hafta sonu yapılabileceği sınırı konulunca bu kurumlara gidebilecek öğrenci sayısı daha da düştü. Çocuğuna üniversiteye hazırlık kursu aldırmak isteyen veliler zor durumda kaldı.
<< Önceki Haber Dershane kaosu merdiven altı eğitimi patlattı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER