DEV. MADEN-SEN: 1730 işçi iş kazalarında yaşamını yitirdi


Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (DEV. MADEN-SEN) neredeyse tamamı seçim atmosferinde geçen 2015 yılı içerisinde en az 1730 işçinin iş kazalarında yaşamını yitirdiğini bildirdi.

DEV. MADEN-SEN genel merkezinden yapılan yazılı açıklamada, demokrasinin barışın ve emeğin yılı olması dileği ile ve büyük umutlarla başlayan 2015 yılının, işçiler için iş cinayetleri ve katliamların yılı olduğu ifade edildi. Aşırı kâr hırsı ve maliyet hesaplarının her zaman olduğu gibi belirleyici olmasının yanında seçim atmosferinde oy kaygısıyla denetimlerin gevşetilmesinin, kazaları bir anlamda teşvik ettiğine dikkat çekilerek, üretim zorlamasının yol açtığı sorunların görmezden gelinmesinin işçi kıyımını büyüttüğü belirtildi.

Açıklamada şu değerlendirme yapıldı: "Emekçilerin kazanılmış haklarına yönelik saldırılar, mülteciler ve göçlerin de etkisiyle kayıt dışı çalışmanın, yoksulluğun ve işsizliğin büyümesiyle daha da ağırlaştı. Artan kötü çalışma koşulları meslek hastalıklarını işin ayrılmaz bir parçası haline getirdi. Seçim vaatlerinin sağladığı bazı olumlu adımların karşılığında AKP hükümetinin geçtiğimiz günlerde açıkladığı 100 günlük eylem planında yine işçi ve emekçilerin temel hak gaspı söz konusu. Bunlar içinde dikkat çeken; kıdem tazminatının kaldırılması, kamuda ve özel sektörde esnek ve güvencesiz çalıştırmayla birlikte, taşeron ve ucuz işgücünün yaratacağı sonuçların iş cinayetlerini daha da artıracağı kuşkusuzdur. "

Ayrıca 2016 yılının, işçiler açısından iş cinayetlerinden uzak, ezilen halklar bakımından; baskı, zulüm, kan ve gözyaşının yaşanmadığı; eşitliğin, özgürlüğün, barış ve kardeşliğin egemen olduğu bir yıl olmasının en büyük dilekleri olduğu vurgusu yapıldı.
CİHAN
<< Önceki Haber DEV. MADEN-SEN: 1730 işçi iş kazalarında yaşamını yitirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER