'Devlette dirisine sahip çıkamadıklarının ölüsüne sahip çıkmak gelenek oldu'

'Devlette dirisine sahip çıkamadıklarının ölüsüne sahip çıkmak gelenek oldu'

MANİSA (CİHAN)- CHP Milletvekili Özgür Özel, Manisa T Tipi Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda, dönüş için taksi parası olmadığından hastaneye gitmemesi sebebiyle öldüğü iddia edilen 31 yaşındaki mahkum Abdullah Akgün'e, devletin sahip çıkamadığını iddia etti. Özel, devlette dirisine sahip çıkamadığı insanların ölüsüne sahip çıkmanın bir gelenek haline getirdiğini söyledi.

Manisa Valiliği'nin, cezaevinde hayatını kaybeden Akgün'ün cenazesini memleketi Mardin'e göndererek sahip çıktığı yönde açıklama yaptığı hatırlatan Milletvekili Özel, "Manisa Valisi, dirisine sahip çıkamadığı mahkumun ölüsüne sahip çıkıyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, dirisine sahip çıkamadığı insanların ölüsüne sahip çıkmayı bir gelenek haline getirmiş durumda. Oysa ki insanoğlu, yaşarken değerlidir. Bu canlar, hepimize Allah'ın emanetidir. Cezaevindeki insanlar da bilin ki sağlıklarıyla, eğitimleriyle, güvenlikleriyle devlete emanettir. Oradaki insanların yaşam hakları, devletin namusudur. Oraya ekonomik suçtan, bir çekini ödeyemeyip taahhütü ihlal ettiği için giren birisinin, daha sonra cezaevinde 50 lirası olmadığı için hayatını kaybettiği bir yerde öncelikle o Adalet Bakanı orada nasıl oturur? Bu hükümet yerinde nasıl durur? Bir vali, böyle bir açıklamayı nasıl yapar?" diye konuştu.

Cezaevindeki herkesin hasta olduğu zaman hastaneye gidebileceğini dile getiren Özel, "Cezaevindeki herkes gidebilir hasta olduğu zaman. Hastanede iyileşmiş kabul ediliyor, geriye ambulans onları geri getirmiyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Alındığı yere götürür devlet o kişiyi ya da daha sonra istediği bir yere, evine teslim eder. Polis bugün birisini gözaltına alırsa kanunlar gereği haksız yere gözaltına aldıysa, gözaltına aldığı yere, kişinin istediği makul bir yere bırakırken ambulansın bunu yapmaması bu devletin utancıdır. Kaldı ki şunu söyleyelim, cezaevinde yatan mahkum için cezaevi müdürünün ya da valinin, mahkumlar hastaneye gittiğinde tedavileri olduğunda geri götürmek için cezaevi aracı kullanılacaktır ya da bir polis aracı ile ya da jandarma aracı ile bunu götüreceksiniz. Kim ne diyebilirdi? Bunu yapmak yerine hala daha cenazeyi ücretsiz Mardin'e yollamakla övünenleri ben vatandaşımızın insafına terkediyorum." dedi.

'DEVLET CİVDANINI KAYBETTİYSE HÜKÜMETİN BAŞINDAKİLERİN VİCDANSIZLIĞINDANDIR'

Valiye, Adalet Bakanlığı yetkililerine, cezaevi müdürü ve 112 yetkilisine kızamayacağını dile getiren Özel, "Ne diyor devletin en başı? 'Ülkeyi anonim şirket gibi yönetmeliyiz.' Devleti devlet gibi yönetirseniz, o mahkumu yatağına geri yatırırsınız. Anonim şirketler, işi bittiğinde oradaki masraflardan sonrakine karışmazlar. O yüzden ülkenin anonim şirket gibi yönetilmek istenmesine valinin verdiği yanıt, Adalet Bakanlığı yetkililerinin verdiği yanıt, ambulanstaki şoförün, cezaevindeki müdürün yaptığı iş doğru. Anonim şirket böyle yönetilir ama bu ülkede devlet yönetilsin istiyorsanız, bir başka hükümeti seçmeniz lazım, çünkü anonim şirket yönetmek isteyenlerin ülkeyi götüreceği yer ortada. Şunu da çok açıklıkla söylemek gerekiyor, anonim şirketlerin vicdanı olmaz ama devletlerin vicdanı olur. Devletlerin vicdanı vardır ve hepimizin adına bu vicdanı yönetenlere hükümet denir. Devlet vicdanını kaybettiyse hükümetin başındakilerin vicdansızlığındandır." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber 'Devlette dirisine sahip çıkamadıklarının ölüsüne... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER