"Diğer Avrupa ülkeleri, mülteci krizinden başarıyla çıkan Almanya'yı kıskanacak"


Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Aiman Mazyek, Almanya'nın mülteci krizinden alnının akıyla çıkacağına inandığını söyledi ve geleceğe yönelik bir öngörüde bulundu. Mazyek, "Avrupa önümüzdeki yıllarda Almanya'ya imrenerek bakacak ve mülteci krizi de dahil olmak üzere ödevlerimizi başarıyla yaptığımız için bizi kıskanacak." dedi.

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Aiman Mazyek mülteciler için üst sınır tartışmasını onaylamadığını söyleyerek, "Bu tartışma bizi ülkemizin esas sorunlarından uzaklaştırıyor." dedi.

Almanya'nın bir refah ülkesi olduğunu, ekonominin çok iyi durumda bulunduğunu belirten Mazyek, mültecilerle ilgili korkuların hayali olduğunu kaydetti. Korku tartışmalarını bir kenara bırakmak ve korkuyu besleyenlere malzeme üretmemek gerektiğini de kaydeden Aiman Mazyek, "Bu dünyada her şeyin geçici olduğunu söylememe gerek yok. Bir yanda mültecilerden yana olan ve romantik mülteci dostları olarak nitelendirilen ve hiçbir şeyden haberleri olmadığı ileri sürülen insanlar, diğer yanda ise Pegida ile birlikte sokaklara dökülen ırkçılar kutuplaşması var, bu sona ermeli. Kutuplaşma bizim mantıklı ve pratik düşünmemizi engelliyor." dedi.

DUVAR YIKILDIĞINDA BAŞARMIŞTIK

Berlin'in yerel gazetelerinden Tagesspiegel'e konuşan Mazyek mültecilerle bağlantılı olarak organizasyonun daha iyi yapılabilmesi gerektiğine işaret etti. "25 yıl önce Berlin Duvarı yıkıldığında bunu başarmıştık. Planlı hareket ile acil karar verebilme yeteneğimizi bütünleştirebilmiş ve sorunların altından kalkmıştık." diyen Konsey Başkanı'na göre tüm sorunlara karşın mülteci krizinin çözümünde önemli adımlar atıldı, iyileştirmeler oldu ve mülteciler için çıkarılan kimlik uygulaması yerinde bir karar olarak uygulamaya sokuldu.

AVRUPA GEÇ UYANDI

Aiman Mazyek mültecilere yardımcı olan binlerce Alman gönüllü destekçinin yaptığı özverili çalışmaların yanı sıra Avrupa'nın ve Almanya'nın sorumluluğuna da dikkat çekti. Ünlü yazar Max Frisch'in 1960'lı yıllarda ülkeye gelen göçmenler için, 'Biz işçi çağırdık, insanlar geldi' sözünden hareketle "Biz Afganistan'da, Irak'ta, Libya'da savaştık, mülteciler geldi." cümlesini kuran Mazyek dünyada Avrupa'nın da katkısı bulunan olaylara seyirci kalınamayacağını vurguladı.

Mazyek mültecilerin Türkiye'de, Lübnan'da uzun süre barındıklarını, bu duruma Avrupa'nın kayıtsız kaldığını da hatırlatarak, "Avrupa ancak mülteciler kapıya dayandıktan sonra uykusundan uyandı. Durumun ne kadar şizofren olduğunu sanırım şimdilerde birçok kişi görüyor." dedi.

DEĞİŞİME AÇIK OLMAK GEREK

Bir soru üzerine Almanya'nın mülteci krizinden alnının akıyla çıkacağına inandığını vurgulayan Mazyek "Tabii, bu konuda herkes üzerine düşeni yapmalı. Ülke ve toplum mültecilerle birlikte değişime açık ve hazır olmalı. Ben değişimden korkmuyorum. Değişim bizi güçlendirecektir. Ülke esnek olmayı öğrenecek. Agenda 21'i hatırlatmak isterim. Uygulamaya sokulduğunda hiç de popüler değildi ve Agenda 21 bugün Alman ekonomisini güçlendiren en önemli sütunlardan biri oldu." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber "Diğer Avrupa ülkeleri, mülteci krizinden başarıyla... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER