Dinç Bilgin'e 'nitelikli zimmet'ten 6 yıl hapis cezası


Etibank'ın eski sahibi Dinç Bilgin'in de aralarında bulunduğu 11 Etibank yöneticisinin yargılandığı davada karar çıktı. Bilgin, 'nitelikli zimmet' suçundan 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

TMSF tarafından el konulan Etibank`ın eski sahibi Dinç Bilgin ile yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 11 banka görevlisi hakkında 'Bankalar Kanunu'na muhalefet' suçundan açılan davanın karar duruşması İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada tutuksuz sanıklar Dinç Bilgin, Şükrü Karahasanoğlu, Hakkı Cengiz Kırgül, İsmail Hakkı Karakaya, Murat Yüksel, Zeki Ünal ve Cahit Demir ile avukatları hazır bulundu.

Duruşmanın başlamasının ardından sanık Dinç Bilgin, davanın 16 yıldır sürdüğünü hatırlatarak bankaya el konulduğu tarihten önce Türkiye'de medya sektöründe iki büyük firmadan biri olduğunu söyledi. Bilgin, bu davanın Betomek isimli firmaya kullandırılan kredi ile ilgili olduğunu belirterek, "2012 yılına ait Yargıtay'ın bozma öncesinde hakkımdaki suçlamalarda paravan, gerçek olmayan şirket kurup bu şirket üzerinde banka yani kamu kaynaklarını iç ettiğim iddia ediliyordu. Oysaki Betomek şirketi, ben Etibank'ı satın almadan 17 ay ve 18 ay önce kurulmuş bir şirkettir. Bunun benimle bir ilgisi yoktur. Dosyaya giren pek çok yazıdan da anlaşılacağı üzerine bu firma gerçektir ve Yüksel Sert Grubuna ait olduğu ortaya çıkmıştır. Tarafıma yöneltilen suçlamalar bir iddia değil, bir iftiradan ibarettir. Zira söz konusu firmanın gerçek bir firma olması benimle bir ilgisinin olmaması 2012 bozma ilamından sonra dosyaya giren belgelerden de ortaya çıkmıştır. Öncelikle Betomek Şirketine 1 milyon TL civarında bir kredi kullandırılmış, üç parça halinde Meksa şirketinin iki elemanına ödenmiş ama dikkat edilirse bu paraların bana getirilip verildiği şeklinde herhangi bir iddia yok. Zaten böyle bir şey de yok. Ama sözde bu parayla borsada kendi şirketlerim lehine manipülasyon yaptırdığım iddia edilmiştir. Bu tarafıma yöneltilmiş bir iftiradır" ifadelerini kullandı.

Savunmasını sürdüren Bilgin "Benimki bir banka davası olmaktan ziyade medya davası niteliğindedir. O zamanın egemenleri Zekeriya Temizel, Hüsamettin Özkan'ın kendi arasındaki siyasi çekişmeler o dönem Başbakan Ecevit'in rahatsızlığı ve onun rahatsızlığı nedeniyle partiye kimin egemen olacağı yarışı ve tartışması vardı. Bunun için de medyaya ihtiyaçları vardı. O dönem Zekeriya Bey, benim elemanlarımı bizzat Ankara'ya çağırıp bu konuda teklifte de bulunmuştur. Bu kredi nedeniyle bankanın zararı da doğmadı. Daha sonradan TMSF bu parayı muhatabından tahsil etti. Bu yönüyle zimmet oluşmadı. Neticede kamunun bir kuruş alacağı kalmadığı gibi şu anda ben 200 bin dolar kamu alacaklısı statüsündeyim. Beraatime karar verilmesini talep ediyorum" dedi.

Mahkeme heyeti, sanıklara son sözünün sordu ve avukat beyanlarının tamamlanmasının ardından kararını açıkladı.Tutuksuz sanık Bilgin, Betomek İnşaat Sanayi Anonim Şirketi'ne 1999 yılında kullandırılan 1 milyon lira kredinin haksız suretle mal edinilmesini sağladığı gerekçesiyle 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Zararın dava aşamasında giderilmesini ve sanığın duruşmalardaki iyi halini dikkate alan mahkeme heyeti, Bilgin'e verilen cezayı 6 yıl 8 ay hapse indirildi.

Bilgin hakkında Etibank A.Ş ve bünyesindeki Çağlar Grubu firmalarına 'usulsüz krediler kullandırmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık' suçundan açılan davanın ise zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine hükmolundu.
Mahkeme heyeti, sanıklar İsmail Hakkı Karakaya, Şükrü Karahasanoğlu ve Zeki Ünal'a 6 yıl 8'er ay ceza verirken, suç tarihinde Etibank Merkez Şube Müdürü olan Hakkı Cengiz Kırgül ile sanık Murat Yüksel'in zimmet filine yardım ettiği gerekçesiyle 3 yıl 4 ay hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verdi. Mahkeme, sanıklar Dinç Bilgin, Şükrü Karahasanoğlu, İsmail Hakkı Karakaya ve Zeki Ünal hakkında yurt dışına çıkış yasağı koydu.
CİHAN
<< Önceki Haber Dinç Bilgin'e 'nitelikli zimmet'ten 6 yıl hapis cezası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER