Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Bu iş sadece Yemen'le sınırlı kalmaz


ANKARA (CİHAN)- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bölgedeki istikrarsızlık ve kaos bizi de dolaylı ve doğrudan etkileyebilir." dedi. Çavuşoğlu, Yemen'de İran'ın desteklediği gruba yönelik başlatılan operasyona destek vermelerini "Bize ne derler diye korkarsak hiçbir konuda pozisyon alamayız" sözleri ile savundu. Çavuşoğlu, "Bu iş sadece Yemen'le sınırlı kalmaz." dedi.

Çavuşoğlu, katıldığı televizyon programında Yemen'e yönelik başlatılan askeri müdahaleyi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran'ın bölgeyi domine etme gayreti içinde olduğu sözlerini değerlendirdi. Suudi Arabistan ve Arap müttefikleri İran destekli Şii Husi milislerinin başkent Sana'nın ardından ülkenin güneyindeki stratejik Aden şehrine girmesinden sonra Yemen'e askeri müdahalede bulundu. Yemen'deki gelişmeler üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: "İran'ın açıklaması doğaldır, İran'ın böyle bir açıklama yapması zaten şu ana kadar Irak'ta, Suriye'deki gelişmelerde de kendisini ne yapmıştır? Göstermiştir. Şimdi burada İran bölgeyi adeta kendine domine etmenin gayreti içerisindedir, böyle bir çalışmanın içerisindedir. Buna müsaade edilebilir mi? Bu bölgede birçok ülkeyi, bizi de, Suudi Arabistan'ı da, Körfez ülkelerini de hepsini rahatsız etmeye başlamıştır. Buna gerçekten tahammül etmek mümkün değil. Ve İran'ın bunu görmesi lazım."

ÇAVUŞOĞLU: 'BİZE NE DERLER' DİYE KORKARSAK POZİSYON ALAMAYIZ

İran'ın "Bağdat bizim başkentimiz" dediğini anımsatan Çavuşoğlu DAEŞ'e karşı her türlü mücadeleye desteklediklerini ancak şuanda ki anlayışın orada da Sünni-Şii çatışmasına yol açabileceği uyarısında bulundu. Türkiye olarak hiçbir zaman Sünni-Şii çatışmasını desteklemediklerini ifade eden Çavuşoğlu, Yemen'de defacto bir durumun olduğunu kaydederek Türkiye'nin tutumunun çok net olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, "Burada bir yanlış varsa, yanlışa yanlış diyorsa buna 'mezhepçi bir yaklaşımla bunu söyledi' demek yanlış olur. Yemen'de mezhepsel bir çatışma var ve biz bunu istemiyoruz. Yemen'de seçilmiş bir cumhurbaşkanın sarayını kim işgal ettiği ve amaçlarının ne olduğu belli. Biz buna yanlış diyoruz. Başkası yapsaydı ona da yanlış derdik. Körfez ülkelerin birisi bu yaklaşım içinde olsaydı ona da yanlış derdik. Yanlış olan bir şeyi net bir şekilde söylemek lazım. 'Bize bunu söylerler' ya da 'bize ne derler' diye korkarsak hiçbir konuda pozisyon alamayız. Bizim tutum ve politikalarımız son derece şeffaf ve net." diye konuştu.

"BÖLGEDEKİ KAOS BİZİ DE DOĞRUDAN ETKİLEYEBİLİR"

"Bu iş sadece Yemen'le sınırlı kalmaz" diyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Tüm Arap bölgesine, tüm Körfez bölgesine. Bunların hepsi bizim kardeşimiz. Buradaki istikrarsızlık ve kaos bizi de dolaylı ve doğrudan etkileyebilir. Birçok sebepten dolayı bizim burada net politika belirlememiz lazım." Birleşmiş Milletler'in (BM) çatışmaları önlemekte yetersiz kaldığını söyleyen Çavuşoğlu, Yemen'de bir an önce ateşkesin sağlanması gerektiğini sonrasında da sonuç odaklı müzakerelerin başlaması gerektiğini ifade etti.
CİHAN
<< Önceki Haber Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Bu iş sadece Yemen'le... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER