Çin'den Orta Asya'da doğalgaz atağı

Çin dünyanın en büyük 2. doğalgaz sahasının gazına talip oldu

Çin'den Orta Asya'da doğalgaz atağı

  • Çin Türkmenistan'ı desteklemek için doğalgaz kredisi verecek
  • Türkmen gazı Çin'i Orta Asya'ya bağlayacak
  • Orta Asya'da doğalgazdan yoksun ülkeler çifte gelir elde edecek.
Dünya kamuoyunun gündemini Suriye ile Mısır'daki olaylar oluştururken, Çin dikkatini Orta Asya bölgesine çevirdi. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Orta Asya turu kapsamında Türkmenistan'da dünyanın en büyük 2. ve ülkenin en büyük sahası Galkınış yatağında inşa edilen doğalgaz arıtma tesisinin açılışına katıldı.

Çin, Türkmenistan'daki dünyanın en büyük 2. ve ülkenin en büyük doğalgaz sahasını olan Galkınış yatağının ikinci aşaması için doğalgaz kredisi verme taahhüdünde bulundu. Ayrıca, Çin'i Orta Asya bölgesine bağlayacak yeni bir doğalgaz boru hattı projesi konusunda anlaşmaya varıldı. 

TALEBİ AZALAN RUSYA'YA KARŞI YENİ ROTA ÇİN

Bölgenin en zengin doğalgaz ülkesi Türkmenistan, Rusya'nın doğalgaz alımını azaltmasıyla rotasını Çin'e çevirdi. Çin, halihazırda Türkmenistan'ın en büyük doğalgaz alıcısı konumuna geldi. Türkmenistan, Çin yanı sıra Rusya ve İran'a da doğalgaz ihraç ediyor. Türkmen gazının Avrupa'ya ulaştırılması için de görüşmeler sürüyor.

TRANSİT ÜLKELER AVANTAJDA

Berdimuhamedov ile Xi, Türkmenistan'dan Çin'e uzanacak 4. doğalgaz boru hattı için mutabık kaldı. Bu hat Türkmenistan-Özbekistan-Tacikistan-Kırgızistan-Çin güzergahını oluşturacak. Bölgenin doğalgaz kaynaklarına yoksun iki ülkesi Tacikistan ile Kırgızistan, Pekin yönetiminin çabalarıyla hem doğalgaz kaynağına ulaşacak hem de transit ülke olarak gelir elde edecek.

Bu arada, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Türkmenistan ziyaretini tamamlayarak, Rusya'ya gitti. Rusya'da G-20 Zirvesine katılacak olan Cumhurbaşkanı Xi, daha sonra Orta Asya turu kapsamında Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan'ı ziyaret edecek.
<< Önceki Haber Çin'den Orta Asya'da doğalgaz atağı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER