Ermeni diasporasını çıldırtan Türkiye kararı!

Fransız mahkemesi Oran-Martz'a 'Soykırımı inkâr eden insanlık dışı figür' diyen Leylekyan'ı tazminata mahkum etti.

Ermeni diasporasını çıldırtan Türkiye kararı!

Ermeni diasporası ve Türkiye ’nin dikkatle izlediği Fransa ’daki Sırma Oran-Martz davası önceki gün sonuçlandı. Oran-Martz, diasporanın önde gelen ismi Laurent Leylekyan’a açtığı hakaret ve iftira davasını kazandı. Radikal'in haberine göre, Paris Asliye Hukuk Mahkemesi, Leylekyan’ı 2010’da France-Armenie dergisindeki makalesinde Oran-Martz’a hakaret ettiği gerekçesiyle 4 bin euro tazminat ve mahkeme masraflar için 4500 euro ödemeye mahkûm etti. Leylekyan suçu tekrarlarsa mahkemeye 2500 euro ceza ödeyecek. 

2008’de Lyon-Villeurbane Belediye Meclisi için aday olan Oran-Martz, Belediye Başkanı Jean Paul Bret’in, kendisini seçim listesine almak için ‘Ermeni soykırımını tanımayı’ şart koşması üzerine ayrımcılık davası açmıştı. Leylekyan da bu dava yüzünden Oran-Martz’ı hedef alan bir yazı yazmıştı. Bilimkurgu filmine atfen ‘Martz Attaque’ (Çılgın Marslılar) başlığını atan Leylekyan, ‘soykırımı kabul etmeyen tüm Türklerin insanlığın utancı olduğunu ve toplumdan ayıklanmaları gerektiğini’ savunmuştu. Ayrıca Oran-Martz için ‘ Ankara ajanı, inkâr politikası sözcüsü ve insanlık dışı bir figür’ ifadelerini kullanmıştı. 24 Ocak’ta 6 saat süren ilk duruşmada hararetli tartışmalar yaşanmıştı. Leylekyan’ın tanıkları arasında 2001’deki ‘Ermeni soykırımını tanıma yasası’ raportörü François Rochebloine, “Osmanlı tarihçisiyim” dediği halde Türkçe, Osmanlıca ve Ermenice bilmeyen ‘eski doktor’ Yves Thernon ve Ermeni Kültür Derneği’nden Hilda Çoboyan vardı. 

‘Diasporayı şoke etti’ 

Nouvelles d’Armenie dergisi “Karar, Ermeni toplumunda şok etkisi yaptı. Oran muğlak, baştan savma ve çoğunlukla da konu dışı savlar ileri sürerken, Leylekyan sağlam ve inandırıcı tezler savundu. Oran, dava boyunca Ermeni soykırımını inkâr ettiğini gösteren kanıtları kendisi mahkemeye taşıdı” yorumunu yaptı. 

Artık iki kere düşünsünler

Sırma Oran-Martz, hukuki zaferden memnun olduğunu söyledi: “İnsanlara doğuşları itibariyle ile hakaret eden Leylekyan’ın aldığı ceza umarım diğerlerine de örnek olur ve başkalarına hakaret etmeden önce düşünürler.” Oran-Martz’ın avukatı Charles Morel de “Artık kimse bu kadar rahat hakaret edemeyecek. Karar, Türk kökenli vatandaşların 2. sınıf olmadığını göstermesi açısından önemli” dedi.
<< Önceki Haber Ermeni diasporasını çıldırtan Türkiye kararı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER