IŞİD'le ilgili skandal iddia

Suriye ve Irak topraklarında hızla yayılarak Bağdat’a dayanan IŞİD’in Türkiye, Kıbrıs ve Azerbaycan’da yakın gelecekte üsler kurmayı hedeflediği öne sürülüyor.

IŞİD'le ilgili skandal iddia

Türkiye’nin elinde 5 bin kişilik bir ‘cihatçı’ listesi bulunduğu belirtiliyor.

Irak’ta haftalardır terör estiren radikal dinci Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün, Türkiye’deki faaliyetlerini artırmayı amaçladığı öne sürüldü. Rus ve Rum yerel basınlarından çıkan haberlere göre örgüt militanları, Türkiye’nin yanı sıra Kıbrıs ve Azerbaycan’da da yakın gelecekte üsler kurmayı hedefliyor. Akdeniz bölgesini kapsayan bir alanda şeriat devleti kurmayı amaçlayan IŞİD’in Türkiye ve Kıbrıs’ı da hedeflediği ülkeler listesine aldığı daha önce de öne sürülmüştü. Haberin duyulmasının ardından Bakü yönetiminin de ülkedeki Vahabi camilerini yakın takibe aldığı öne sürüldü.

AVRUPA'YA SALDIRABİLİRLER

Vatan'ın haberine göre, AB Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles de Kerchove, Avrupa ülkelerinden Suriye ve Irak’a savaşmak için gidenlerin sayısının 2 bini aştığını belirterek “IŞİD’in bazı militanlara, Avrupa’da saldırılar düzenlemek üzere eğitim vermeye başladığı yönünde işaretler var” dedi. De Kerchove, IŞİD’in Avrupa için de tehlike haline geldiği uyarısında bulunarak AB  ülkeleri arasında ve bölge ülkeleriyle güvenlik alanında daha güçlü işbirliği istedi. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton dün AB Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası, “Suriye ve Ürdün sınırındaki bazı kontrol  noktalarının IŞİD kontrolüne geçtiğine yönelik haberlerden büyük endişe duyuyoruz” dedi.

Türkiye’nin cihatçı listesi


Financial Times gazetesi, Batılı istihbrat servislerinin, Irak ve Suriye’ye giden ya da gitmeye çalışan Avrupa kökenli cihatçıları belirleme çalışmalarının sürdüğünü belirtirken, Türkiye’nin bu çalışmalar kapsamında 5 bin kişilik bir liste hazırladığını öne sürdü.

5 yılda böyle genişleyecek!

IŞİD’in Twitter üzerinden paylaştığı önümüzdeki beş yıllık genişleme planında, topraklarına Türkiye’yi de dahil ettiği görülüyor. Örgüt, Afrika’nın da büyük bölümünü ele geçirmek istiyor.



<< Önceki Haber IŞİD'le ilgili skandal iddia Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER