Japonya'dan 'görülmemiş' hamle

Japonya'dan ABD tatbikatına büyük bir katılım gerçekleşecek.

Japonya'dan 'görülmemiş' hamle

  • Japonya, ABD tatbikatına ilk kez katılacak.
  • 3 gemi, 730 bahriyeli, 250 asker ve 7 helikopter gidiyor.
  • ABD bu hamleyi tarihi olarak yorumladı.
  • Tatbikatın Çin'i kızdıracağı düşünülüyor.

Japonya'nın II. Dünya Savaşı'ndan bu yana izlediği pasifist politikayı terk etmeye başladığına yönelik yorumların arttığı bir dönemde Tokyo'nun Amerika'da düzenlenecek tatbikata büyük bir katılım gerçekleştireceği bildirildi.

ABD'de yayımlanan Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde gerçekleştirilecek tatbikata Japonya ilk defa katılacak. Bu ay sonuna doğru yapılacak tatbikatın, Japon askerlerin ada kurtarılması gibi çeşitli senaryolar üzerindeki yeteneğini artırmayı hedeflediği kaydedildi. Gazete, Japonya'nın tatbikata 3 gemi, 730 bahriyeli, 250 asker ve 7 saldırı helikopteri göndereceğini yazdı. Japonya Özgüvenlik Gücü'nden bir sözcü, askerlerin ilk defa gemiden çıkarma yapacaklarını belirtti. Sözcü, "Bu tatbikat, Özgüvenlik Güçleri'nin operasyon kapasitesini ve ABD ordusuyla ilişkileri güçlendirmeyi hedefliyor" dedi. ABD ordusundan Albay Grant Newsham, tatbikatı "tarihi" olarak niteledi. İlk tatbikatın, geçtiğimiz Eylül ayında yapıldığını hatırlatan Newsham, "8 ay sonra daha karmaşık bir tatbikat için Japonlar geliyor. Benzersiz" diye konuştu. 

Gazeteye konuşan uzmanlar, Tokyo'nun bu tatbikatlara katılmasına Çin'in tepki gösterebileceğine işaret etti. İki ülke arasında Doğu Çin Denizi'nde yer alan adalar nedeniyle gerilim bulunuyor. Tokyo, kontrolündeki Senkaku adalarını kamulaştırması Pekin'in büyük tepkisini çekmişti. Çin'de Japonya karşıtı gösteriler olurken, Japon firmalarına ait dükkanlar da ateşe verilmişti. Adanın doğal kaynaklar ve balıkçılık açısından zengin bir bölgede olduğu sanılıyor. 

CİHAN
<< Önceki Haber Japonya'dan 'görülmemiş' hamle Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER