Skandal 33 yıl sonra ortaya çıktı!

İtalya'da Yargıtay, 1980'de şüpheli şekilde düşen yolcu uçağına, NATO uçaklarıyla bir Libya uçağının it dalaşından çıkan füzenin isabet ettiğine hükmetti.

Skandal 33 yıl sonra ortaya çıktı!

İtalya'da Yargıtay, 1980'de şüpheli şekilde düşen yolcu uçağına, NATO uçaklarıyla bir Libya uçağının it dalaşından çıkan füzenin isabet ettiğine hükmetti. Ölen 81 yolcunun yakınlarına tazminat yolu açıldı.

    İtalya'da Yargıtay, 1980 yılında Bologna'dan  Palermo'ya giderken düşen Itavia Havayolları'nın DC-9 tipi yolcu uçağının düşüş  nedeninin füze isabet etmesi olduğuna hükmetti. Ölen 81 yolcunun yakınlarına tazminat yolu açıldı

         Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nden yapılan açıklamada, 27 Haziran 1980'de  Bologna'dan Palermo'ya giderken Ustica adası açıklarına düşen Itavia  Havayolları'na ait DC-9 tipi uçaktaki 81 kişinin hayatını kaybettiği ve  kamuoyunda ''Ustica Katliamı'' olarak bilinen olayın, füze isabet etmesi sonucu  meydana geldiği yönünde karar verildiği bildirildi.

         Açıklamada, Yargıtay'ın, İtalyan hava radar sistemlerinin, hava  güvenliğini tam olarak sağlamadığı ve bu nedenle devletin, olayda yakınlarını  kaybeden ailelere tazminat ödemesi gerektiği yönünde, Palermo'dan çıkan temyiz  kararını destekleyen nitelikte bir karar aldığı belirtildi.

         Ustica Katliamı Kurbanları Derneği Başkanı Daria Bonifetti de Yargıtay'ın  kararından sonra yaptığı açıklamada, "Bu kararla Yargıtay, olası  değerlendirmeleri ortadan kaldırdı ve gerçeği belirtti" dedi.

         Olayın ardından uçağın bomba patlatılarak düşürüldüğü ya da bir 'it  dalaşı' sırasında çapraz ateşe maruz kalarak düştüğü gibi teoriler gündeme  gelmişti. ABD, Fransa ve NATO yetkilileri ise uçağın düştüğü gün bölge semalarında herhangi bir askeri faaliyette bulunmadıklarını bildirmişlerdi.
         
<< Önceki Haber Skandal 33 yıl sonra ortaya çıktı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER