Lavrov: Rusya-AB stratejik ortaklığı stres testini geçemedi

Lavrov: Rusya-AB stratejik ortaklığı stres testini geçemedi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Rusya-AB stratejik ortaklığının stres testini geçemediğini söyledi.

Ukrayna krizinin her aşamasında ABD'nin attığı adımların sorunun daha da öteye taşınmasına neden olduğu suçlamasında bulunan Lavrov, "Moskova'da yapılan görüşmeler Ukrayna krizinin çözümü için şans veriyor. Rusya barış sürecinin devamında ısrarcı olacak. Rusya'nın Batılı ortakları çatışma bölgesindeki riskin boyutunun farkına varmalı…" uyarısında bulundu.

Komplike hale gelen tüm sorunlarla ilgili Washington'ın kendilerini suçladığı eleştirisi getiren Lavrov, "Tüm komplike sorunlarla ilgili Amerikalı meslektaşlarımız bizi suçluyor. Örneğin, Orta menzilli nükleer silah anlaşması ile ilgili tartışmalar…" dedi.

ABD VE MÜTTEFİKLERİ AVRUPA GÜVENLİĞİNE ZARAR VERİYOR

Avrupa'nın güvenlik yapısına ABD ve müttefiklerinin girişimleri ile zarar verildiğini vurgulayan Lavrov, "Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ve Helsinki Deklarasyonu'na dayanan Avrupa'nın güvenliği ABD ve müttefiklerinin hareketleri ile sabote ediliyor." ifadelerini kullandı.

ABD ve Avrupa'dan, "Avrupa'nın güvenliği Rusya ile mi, yoksa Rusya olmadan mı sağlanacak?" sorusuna cevap vermeleri gerektiğini vurgulayan Rusya Dışişleri Bakanı, "Eğer ortaklarımız Avrupa'da bölünmenin derinleşmesini ve parçaların uzaklaşmasını istiyorsa, biz bunu anlayabiliriz. Siz Rusya ile, Rusyasız ya da Rusya'ya karşı yeni bir güvenlik mi inşa etmek istiyorsunuz?" sorusunu yöneltti.

MAYDAN'DA RUS ASKERİ YOKTU

Ukrayna'da Batılı ülkelerin Kiev'in yürüttüğü askeri operasyonları haklı göstermeye çalıştığı eleştirisi getiren Lavrov, "Batı misket bombasının kullanılması dahil askeri operasyonlara müdahil oldu ve haklı göstermeye çalıştı. Afganistan, Yemen ya da Mali'de hükümetlere radikal gruplarla bile anlaşma sağlamaları için çağrı yapılıyor. İş Ukrayna'ya gelince farklı davranılıyor." eleştirisi getirdi.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in Ukrayna krizinin askeri yöntemlerle çözülemeyeceği yönündeki yaklaşımını tam olarak desteklediklerini ifade eden Lavrov, "Maydan'da Rus askeri yoktu. O dönemde Kiev'de ayaklanmaları kimin yaptığını biliyoruz." eleştirisi getirdi.
CİHAN
<< Önceki Haber Lavrov: Rusya-AB stratejik ortaklığı stres testini geçemedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER