Putin: Suriye konusunda Mısır'la pozisyonlarımız aynı

Putin: Suriye konusunda Mısır'la pozisyonlarımız aynı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 9-10 Şubat'ta yapacağı Mısır gezisi öncesi El Ahram gazetesine önemli açıklamalarda bulundu. 10 yıl aradan sonra ilk kez Mısır'a gidecek Putin, Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile bir araya gelecek.

Suriye sorunun çözümünde Mısır'la pozisyonlarının aynı olduğuna değinen Putin, Ukrayna krizinin çözümü için de 3 öneride bulundu. Kiev yönetiminin ayrılıkçı bölge Donbas temsilcileri doğrudan görüşmelere bulunması, Minsk Anlaşması'nın uygulanması ve ülkeyi krize sürükleyen aşırı milliyetçiliğin sona ermesi gerektiğini vurguladı.

Suriye krizinin çözümünde öncelikle atılması gereken adımlar konusunda Kahire ile benzer yaklaşımlara sahip olduklarını ifade eden Putin, "Öncelikle hiçbir ön koşul olmadan ve dış müdahaleye izin vermeden Suriye içinde diyalog başlamalı. Burada 30 Haziran 2012'de sağlanan Cenevre Mutabakatı temel alınmalı." dedi.

Rusya ve Mısır'ın Suriye'nin birliği ve toprak bütünlüğünü savunduğunu kaydeden Rus lider, "Siyasi-diplomatik çözümün alternatifi yok. Rusya'nın çabaları ile hükümet ve muhalefet arasında diyaloga katkı sağlıyor. Böylece dış baskı olmadan, karşılıklı olarak kabul edilebilir çözümler sağlanabilir." değerlendirmesinde bulundu.

UKRAYNA KRİZİ ABD VE MÜTTEFİKLERİNİN GİRİŞİMİ

Ukrayna krizinin ABD ve müttefiklerinin ülkenin içişlerine müdahale etmesi sonucu olduğunu kaydeden Putin, "Ukrayna krizi Rusya'nın arızası sonrası patlak vermedi. ABD ve Batılı müttefiklerinin kendilerini Soğuk Savaş'ın kazananı görerek tüm ülkelere müdahale etme girişimlerinin sonucu oldu. NATO'nun Sovyetler Birliği'ne verdiği doğuya doğru genişlememe taahhüdü boş olduğu kanıtlandı. Biz şimdi NATO'nun alt yapılarının Rusya'nın çıkarlarını dikkate almadan Rusya sınırlarına doğru ilerlediğini görüyoruz… Avrupa Birliği'nin Doğu Ortaklığı projesi de eski Sovyet ülkelerinin Rusya'dan uzaklaştırılmasını hedefliyor. Biz Kiev'de savaş taraftarlarının nasıl desteklendiğini görüyoruz…" suçlamasında bulundu.
CİHAN
<< Önceki Haber Putin: Suriye konusunda Mısır'la pozisyonlarımız aynı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER