Edirne Film Festivali jüri başkanı olmadan başladı


Bu yıl ilki gerçekleşecek olan Uluslararası Edirne Film Festivali start aldı. Ancak, jüri başkanlığı yapacak olan Fransız yönetmen Tony Gatlif, ülkesindeki terör saldırısından dolayı açılışa katılamadı.

Selimiye Camisi ve Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'yle bilinen Edirne'nin bir de film festivali oldu. Valiliğin ve belediyenin katkı verdiği festival, hazırlık sürecinin ardından başladı.
20-26 Kasım tarihleri arasında devam edecek olan festivalin açılışı Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi'nde yapıldı. Ancak dünyaca ünlü Fransız Yönetmen Tony Gatlif, jüri başkanlığını yapacağı festivale katılamadı.

Ülkesinde 7 gün yaşanan terör saldırısında 129 kişinin ölmesi ve yüzlerce kişinin yaralaması nedeniyle ünlü yönetmen, programını iptal etmek zorunda kaldı. Gatlif, üzüntülerini gönderdiği videolu mesajıyla paylaştı. Mesajında tüm festival ekibinden, kendisini bekleyenlerden ve basından özür dileyen Gatlif, şunları söyledi: "Türkiye'yi seviyorum ve hep sevdim. Sizin de bildiğiniz gibi kültürünü ve müziğini seviyorum. Sizlerle olamamamın sebebi benim ve dostlarımın yasta olması. Birkaç gün önceki katliam benim mahallemde sürekli kahve içmeye gittiğim kafede, konser salonunda gerçekleşti. Pek çok genç insan kendilerine ait olmayan bir dava uğruna öldü."

Bu arada akşam saatlerinde başlayan festivalin açılışına katılan davetliler, kırmızı halı üzerinden içeri alındı. Festivalin açılışına, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Türk sinemasının emektar ismi Murat Soydan, oyuncu Şenay Gürler ve çok sayıda davetli katıldı.

Festivali açılışı beklenen ilgiyi görmedi. Yüzlerce kişi kapasiteli kongre merkezinin koltuklarının önemli bir bölümünün boş kaldığı görüldü. Festivalin açılışında konuşan Vali Şahin, Edirne denilince Selimiye'nin ve Kırkpınar'ın akla geldiğini söyledi. Buna bir ilave yaptıklarını anlatan Şahin, "Artık Edirne denilince sinema ve kültür festivali akla gelecek. Ve Edirne, kendini bu yönüyle tanıtacak ve ifade edecek." dedi.

Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne gibi bir muhteşem şehirde eksikliğini çok hissettikleri bir alanı tamamladıklarını kaydetti. Bir şehirde alt ve üst yapıyı, yolları veya diğer eksiklerinin tamamlanabileceğini ifade eden Gürkan, "Ama bir şehirde asıl tamamlaması gereken; sanat ve kültür etkinlikleridir. Bir şehri sanat ve kültürle donatırsanız o şehir gelecek yüzyıllara sağlam bir şekilde taşınmış olacak." diye konuştu.

Festivalin sanat yönetmeni Yıldırım Yanılmaz ise festivalin açılışıyla birlikte olduklarını dile getirerek bundan sonraki festivalin çok çok daha ileri boyutlara taşınacağını kaydetti.

FESTİVALDE İKİ BÜYÜK USTAYA ONUR ÖDÜLÜ VERİLDİ

Uluslararası Edirne Film Festivali'nde iki büyük ustaya onur ödülü verildi. Yeşilçam'ın emektar ismi ve 200'e yakın filmde oynayan Murat Soydan'a onur ödülünü Edirne Valisi Dursun Ali Şahin verdi. Festivalde onur ödülünü alan diğer isim ise Yeşilçam filmlerinin afişlerini çizen emektar isim Erol Ağakay oldu.

Şu ana kadar 3 bin 684 afiş çizen ustaya ödülünü Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan verdi. CİHAN
<< Önceki Haber Edirne Film Festivali jüri başkanı olmadan başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER